Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

"Η ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ",περιβαλλοντικό πρόγραμμα του δημοτικού σχολείου Βαλύρας

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΛΥΡΑΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012-13 ΜΕ ΤΙΤΛΟ:
"Η ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ"
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΝΡΟΥΡΑΜΑΚΟΥ,ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ,ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΗΣ
ΑΝΙΕΖΑ ΚΟΥΜΡΙΑ.ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΙΟΥΚΟΥ,ΕΥΘΥΜΙΑ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗ ΚΑΙ
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ
Στις 5\2\2013,  στις 9 το πρωί  ξεκίνησε η περιβαλλοντική ομάδα της έκτης δημοτικού του σχολείου Βαλύρας, για να επισκεφθούν τις υπεαιωνόβιες ελιές στην περιοχή Κουβέλη-Παλιάμπελα μεταξύ Βαλύρας -Λάμπαινας. Αφού έγινε η ενημέρωση για την περιοχή με το χάρτη, οι μαθητές παρατηρούσαν τις ελιές και μετρούσαν τη διαμετρό τους αγκαλιαζοντάς τες. έγινε αναλυτική  μελέτη σε 12 ελιές, όπυυ στη  μία  συνυπάρχουν και τα 3 είδη: Λαδολιά, Χονδρολιά και Αγριολιά.
Στη συνέχεια πήγαμε στην Λάμπαινα, μεταξύ  Νεκροταφείου  και  Παλιάς Βρύσης, στην ελιά του Γεωργίου Καλογερόπουλου, από τον οποίο τα παιδιά πήραν συνέντευξη με διάφορα ιστορικά γεγονότα, για την ελιά.
Πηραμε στη συνέχεια το δρόμο του μοναστηριού και συναντήσαμε την λεγόμενη ελιά του Νότση , στην περιοχή "Χωραφιές", η οποία ήταν ατίναγη. Μας ενημέρωσαν οτι εκεί στην περιοχή υπάρχουν και άλλες μεγάλες ελιές.Σηκώνοντας μια πέτρα ήταν από κάτω σκορπιοί ,τους οποίους και φωτογραφήσαμε.
Τα παιδιά το καταχάρηκαν και θα γίνουν στη συνέχεια και άλλες δραστηριότητες-δράσεις, τις οποίες θα παρουσιάσουν στο ΚΠΕ Καλαμάτας , και στο σχολείο τους με τη λήξη της σχολικής χρονιάς.
 Η καταγραφή των υπεραιωνόβιων ελαιοδένδρων η προστασία και ανάδειξή τους, θα πρέπει να γίνει ένας απο τους τοπικούς μας στόχους και να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση ανάδειξης του τοπικού μας πολιτισμού.
To ATEI Καλαμάτας θα μελητήσει επιστημονικά, την ηλικία της κάθε ελιάς, ενώ το ΚΠΕ Καλαμάτας που συντονίζει το πρόγραμμα,  μεσο των συμμετεχόντων στα προγράμματα, γίνεται καταγραφή των αιωνοβίων ελαιοδένδρων  σε όλη τη Μεσσηνία.
Πιστεύω στην περιοχή Βαλύρας-Λάμπαινας είναι οι πιο πολλές αιωνόβιες ελιές και θα πρέπει ο δήμος Μεσσήνης να τις  κηρύξει διατηρητέα μνημεία της φύσης,όπως έχει γίνει και στη Ζάκυνθο, στο χωριό Λιθακιά.
 Τους εύχομαι καλή επιτυχία, γιατί με τις διαδικασίες αυτές οι μαθητές,  μαθαίνουν ευαισθητοποιούνται,  αγαπούν το περιβάλλον και σέβονται τη ζωή και τον πλανήτη γη.
Αξίζουν συγχαρητήρια στον υπεύθυνο του ΚΠΕ Καλαμάτας  Γιώργο Παναγόπουλο και τους συνεργάτες του,για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού, που σχετίζεται με την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΛΥΡΑΣ ,ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ*. 
*Συμμετέχει στο πρόγραμμα της καταγραφής, προβολής, διάσωσης  και ανάδειξη των αιωνοβίων ελιών, που έχει εντοπίσει σε πολλά χωριά, στην Άνω Μεσσηνία.
 
ΑΙΩΝΟΒΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ
Η ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΑ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ
ΠΑΡΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΙΑ
Η ΟΜΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΙΑ
ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ
ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ
Η ΟΜΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΙΑ
ΤΑ ΤΡΙΑ ΕΙΔΗ ΕΛΙΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΔΕΝΔΡΟ
ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ
Η ΕΛΙΑ ΜΕ ΤΑ ΤΡΙΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ, ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ
Η ΟΜΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ
Η ΟΜΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ
Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΕΓΓΟΝΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ,ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ
ΑΙΩΝΟΒΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΒΑΛΥΡΑΣ
ΑΙΩΝΟΒΙΑ ΕΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΤΟΥ Γ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΤΟΥ Γ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΣΚΟΡΠΙΟΥΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΤΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: