Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΩΝ ΛΑΓΚΑΔΙΝΩΝ ΜΑΣΤΟΡΩΝ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Είναι απαραίτητο να αγκαλιάσουμε τις παραδόσεις μας με τους τοπικούς μας θρύλους που στερεώνουν μέσα μας τις ιερές αλυσίδες του αίματος που μας δένουν με τους προγόνους και γεννούν το όραμα και την προοπτική , για ένα καλλίτερο μέλλον. 
Με τον πανεπιστημιακό γιατρό Γιάννη Τσιαούση κλείσαμε ραντεβού όταν συναντηθήκαμε στην Αθήνα για καταγραφή των έργων των λαγκαδινών στα χωριά της Τριφιλίας Σελλά, Βαρυμπόπη, Αετό, Κοπανάκι, Σουλιμά, Ψάρι, στις 9-10-2015.

Παράλληλα στην Καλαμάτα   γινόταν το γαστεροντολογικό συνέδριο και ήταν σύνεδρος,  και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το δάσκαλο Αργυροηλιόπουλο Γιώργο θα έκαναν καταγραφή στην πόλη της Καλαμάτας τα έργα λαγκαδινών μαστόρων, στο διάλειμμα του συνεδρίου.
Απολαύσαμε τη διαδρομή των χωριών και δεν μπορέσαμε εσωτερικά να φωτογραφίσουμε τους ναούς γιατί δεν βρήκαμε τον ιερέα που είχε τα κλειδιά.Την επόμενη φορά που θα υπάρχει εκ των προτέρων συννενόηση θα γίνει και αυτή η αποστολή.
Η θέα του Kυπαρισσιακού κόλπου, τα κυκλάμινα, οι αριές ,τα άγρια χόρτα, η γη που έχει πλέον πρασινίσει, η ησυχία του χωριού Βαρυμπόπη που υπήρχαν μόνο 4 άνθρωποι, η φωτογράφιση των ναών, ήταν μια ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία η οποία θα επαναληφθεί σύντομα.
Και πάλι συγχαρητήρια στον πανεπιστημιακό γιατρό Γιάννη Τσιαούση που νοιάζεται για τα έργα των λαγκαδινών μαστόρων του χωριού του.
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΣΕΛΛΑ-ΤΡΙΠΥΛΑ






ΤΟ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΙΣ ΑΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΙΜΑ ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ
ΟΙ ΑΡΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟ ΝΙΚΗΤΑ
Ο ΑΓΙΟΣ ΣΩΤΗΡΑΣ ΒΑΡΥΜΠΟΠΗ, ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ
AΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΒΑΡΥΜΠΟΠΗΣ
Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΕΤΟΥ






Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΕΤΟΥ
 TA ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΟΦΟΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΧΤΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.(ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΕΟΝ)
Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΛΑΓΚΑΔΙΝΩΝ ΜΑΣΤΟΡΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια: