Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

ΜΝΑ-ΟΒΟΛΟΣ-ΔΡΑΧΜΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩ 2001.TΡΙΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Ιστορία,Μουσεία και Δραχμή

        Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι τα πρώτα χρήματα κατασκευάστηκαν
Στη Λυδία της Μικράς Ασίας τον 7ο π.Χ. αιώνα και μετά
 από μερικές δεκαετίες στην Αίγινα. Το αργυρό νόμισμα οι Έλληνες το έλεγαν "δραχμή" και σήμαινε "δέσμη". Πριν
 από τα νομίσματα είχαν τους οβολούς. Έξι οβολοί αποτελούσαν μία δραχμή. Ήταν ταυτόχρονα και μονάδα ζυγίσματος.
        Το νομισματικό μουσείο στην Αθήνα στεγάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου φυλάσσονται αρχαία ελληνικά, ρωμαϊκά, βυζαντινά και νεότερα νομίσματα, εκτεθειμένα σε τρεις αίθουσες. Η ιονική τράπεζα ίδρυσε μουσείο χαρτονομισμάτων που η οργάνωσή του έγινε το 1981.Στεγάζεται στο κτίριο που λειτούργησε η τράπεζα το 1839. την ιδέα αυτή εμπνεύστηκε και πραγματοποίησε ο κύριος Θανάσης Ταρασουλέας, ειδικός μελετητής χαρτονομισμάτων.

        Υπάρχουν συλλέκτες, ιδιωτικά μουσεία και παλαιοπώλες που εκθέτουν, αγοράζουν και πουλούν,
εκτός των άλλων, και νομίσματα ελληνικά και ξένα.
        Τα σύγχρονα ελληνικά νομίσματα είναι από το 1928 από τον πρώτο κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.
Τα πρώτα νομίσματα απεικονίζουν την αναγέννηση του έθνους με το γνωστό σύμβολο, "το φοίνικα". Η καθιέρωση του αργυρού φοίνικα διατηρείται σε 100χάλκινα λεπτά. Το φοίνικα διαδέχεται η δραχμή του Όθωνα. Τη σκυτάλη παίρνει η δραχμή του βασιλιά Γεωργίου του Ά. Στη συνέχεια έχουμε τη δραχμή της δημοκρατίας το 1926. Το 1954 κυκλοφορούν τα νομίσματα με το βασιλιά Παύλο. Η δικτατορία(1967-1974) δανείζεται για τη δραχμή την κουκουβάγια από την αρχαία νομισματική. Με την πτώση της Χούντας η δεύτερη ελληνική Δημοκρατία αντικαθιστά όλα τα νομίσματα με παραστάσεις από την αρχαιότητα και το 1821. Τα τελευταία κέρματα του ελληνικού νομισματοκοπείου είναι τα έξι πεντακοσάρικα με διαφορετικές απεικονίσεις είναι αφιερωμένα στους ολυμπιακούς αγώνες που θα γίνουν στην Ελλάδα το 2004. Το τελευ
ταίο χαρτονόμισμα είναι των 200 δραχμών που στη μία όψη απεικονίζει το Ρήγα Φεραίο και από την άλλη
 το κρυφό σχολειό (1996).


Μνα: Βασική μονάδα βάρους που χρησιμοποιούσαν οι σημιτικοί λαοί και οι αρχαίοι Έλληνες προέρχεται από την ακκαδική λέξη mana. Στην Ελλάδα ήρθε από την Ανατολή τον 7ο αιώνα π.Χ. Αντιστοιχούσε με το 1/6 του ταλάντου που ισοδυναμούσε με 100 δραχμές και χωριζόταν σε 60 σίκλους. Οι Βαβυλώνιοι και οι Ασσύριοι χρησιμοποιούσαν την ελαφριά και τη βαριά μνα. Η πρώτη είχε μάζα 502,2gr και η δεύτερη 1004,2gr. Στο Αττικο-Ευβοϊκό σύστημα είχε μάζα 436,6gr. Το τάλαντο, η δραχμή και η μνα ήταν νομισματικές μονάδες. Ένα τάλαντο αντιστοιχούσε με 60 μνες ή 6.000 δραχμές. Η αξία των μονάδων αυτών σα μέτρο μάζας ή σα νομίσματα ήταν διαφορετική κατά τόπους. Η Αιγινίτικη μνα ήταν 637gr.   



                                            


































































Δεν υπάρχουν σχόλια: