Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ-ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
H διαχείριση απορριμμάτων πρέπει να ξεκινά από το νηπιαγωγείο, με τη δημιουργία σχολικού κήπου για να μάθουν από μικρά τα παιδιά να γνωρίζουν, αγαπούν,  και σέβονται το περιβάλλον και να μαθαίνουν τη χλωρίδα-πανίδα της περιοχής.
Ένα κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι και η κομποστοποίηση που δυστυχώς δεν διδάσκεται στα σχολεία. Διαπιστώνεται και από τις δύο παρακάτω φωτογραφίες, ότι κανένας δήμος δεν κάνει μια ενημέρωση στα σχολεία για τους μαθητές και κατοίκους να κάνουν κομποστοποίηση, τα οργανικά υλικά του σπιτιού των κήπων και αγροκτημάτων.



Ο υπάλληλος του δήμου Μεσσήνης με το χορτοκοπτικό έκοψε την αγριάδα, την έβαλε σε σακούλες και περιμένουν δίπλα στον κάδο απορριμμάτων , για πολλές ημέρες.
Αν όμως υπήρχε  η κομποστοποίηση μαζί με άλλα οργανικά και ανόργανα υλικά, θα γινόταν λίπασμα, ο κάθε δήμος θα είχε ένα έσοδο, θέσεις απασχόλησης, προστασία περιβάλλοντος και σωστή διαχείριση ενέργειας.
Ο καθένας μας μπορεί να κάνει κομποστοποίηση στο κήπο του μαζεύοντας τα κλαδιά και φύλλα των λουλουδιών, δένδρων και έτσι γίνεται η ανακύκλωση επί τόπου. Δεν θα πρέπει να γεμίζουν οι κάδοι απορριμμάτων με οργανικά υλικά τα οποία στη συνέχεια έχουν κόστος μεταφοράς και δεν αξιοποιούνται καν.
Παλιότερα τα οικόσιτα ζώα που είχαμε σπίτι μας, μαζεύαμε την κοπριά μαζί με φύλλα, ασβέστη ,άμμο φτιάχναμε το λίπασμα, το οποίο σήμερα φυτόχωμα είναι εισαγόμενο, γιατί εδώ δεν υπάρχουν τέτοιοι στόχοι.
Είχαμε επισκεφτεί την Ψυττάλεια εκπαιδευτικοί πριν πολλά χρόνια όταν πρωτοδημιουργήθηκε και μας είπαν οι υπεύθυνοι ότι η λυμματολάσπη θα γινόταν λίπασμα. Πέρασαν χρόνια και ακόμη είμαστε στο περίμενε, γιατί το περιβάλλον δεν έχουμε μάθει να το σεβόμαστε και το αγαπάμε.
Γι' αυτό και η διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, χωρίς να υπάρχει λύση στο άμεσο μέλλον.
Επιβάλλεται η εισαγωγή της οικολογίας από τις πρώτες τάξεις του νηπιαγωγείου- δημοτικού-γυμνασίου-λυκείου και να έχει θεματικές ενότητες:
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ-ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
Συγχαρητήρια στη Μυρτώ ΦΟΙΦΑ που στο αγροκτημά της και σε συνεργασία με το δήμο Καλαμάτας, προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει μαθητές και κατοίκους της πόλης της Καλαμάτας, με τη  σωστή διαχείριση  της κομποστοποίησης, τα πολλαπλά ωφέλη της στους πολίτες και το περιβάλλον
ΓΗ
Τι όμορφη που είσαι, γη, και τι εξαίσια
Τι τέλεια η υπακοή σου στο φως, και τι ευγενική υποταγή σου στον ήλιο!
Πόσο μοναχική είσαι, όταν τυλίγεσαι με τους ίσκιους και πόση χάρη
έχει η όψη σου όταν σκεπάζεται με το σκοτάδι!
Πόση ηρεμία φέρνει το τραγούδι της αυγής σου και πόση ταραχή
Ο παιάνας του βραδιού σου
Πόσο τέλεια είσαι, γη, και πόσο μεγαλόπρεπη!
Περπάτησα στους κάμπους σου, σκαρφάλωσα στα πέτρινα βουνά σου
Κατέβηκα στις κοιλάδες σου και χώθηκα στις σπηλιές σου
Στους κάμπους,  βρήκα το όνειρό σου, στα βουνά βρήκα την περηφάνια σου, στις κοιλάδες συνάντησα την ησυχία σου, στους βράχους την απόφασή σου, στις σπηλιές τη μυστικότητά σου.
Η άνοιξή σου με ξύπνησε και μ’ οδήγησε στα χωράφια σου,
Όπου η ευωδιαστή ανάσα σου αναδίδεται σα θυμίαμα.
Είδα τα φρούτα, τους καρπούς του καλοκαιρινού σου μόχθου.
Το φθινόπωρο στ’ αμπέλια σου είδα το αίμα σου να ρέει σαν κρασί.
Ο χειμώνας σου μ’ έφερε στο κρεβάτι σου, όπου το χιόνι βεβαίωνε την αγνότητά σου.
Την άνοιξη, είσαι μια αρωματική ουσία, το καλοκαίρι είσαι η γενναιοδωρία, το φθινόπωρο είσαι η πηγή της αφθονίας.
Πόσο γενναιόδωρη είσαι, γη, και πόσο δυνατή η λαχτάρα σου για τα παιδιά σου που χάνονται ανάμεσα σε αυτό που έχουν φτάσει και σε εκείνο που δεν μπόρεσαν να φτάσουν.
Εμείς κραυγάζουμε και συ χαμογελάς, εμείς γλιστρούμε και συ μένεις, εμείς βλαστημούμε και συ ευλογείς, εμείς κοιμόμαστε χωρίς όνειρα μα συ ονειρεύεσαι στον αιώνιο ξύπνιο σου.
Εμείς τρυπούμε τα στήθη σου με τα σπαθιά και λόγχες, και  μας δένεις τις πληγές σου με λάδι και βάλσαμο, εμείς σπέρνουμε τα χωράφια σου με κρανία και κόκαλα, και συ ανατρέφεις μα αυτά κυπαρίσσια και  ιτιές.
Εμείς πετάμε τα σκουπίδια στα στήθη σου, και συ γεμίζεις τα’ αλώνια μας με δέματα σιταριού και τα πατητήρια με σταφύλια.
Εμείς σου ξεριζώνουμε τα σπλάχνα σου για να φτιάξουμε μπόμπες και κανόνια, μα συ από τα δικά σου  σπλάχνα φτιάχνεις κρίνα και τριαντάφυλλα.
Πόσο υπομονετική είσαι, γη. και πόσο σπλαχνική!

Σκέψεις και διαλογισμοί του Χαλίλ Γκιμπράν
ΤΟ  ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ  ΜΑΣ
ΣΥΝEΧΙΣΕ ΤΟ ΤΑΞIΔΙ  ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ,  ΣΥΝEΧΙΣΕ ΤΟ ΤΑΞIΔΙ
ΕΙΝΑΙ   ΤΑ    ΟΡΑΜΑΤΑ,  ΕΙΝΑΙ  ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ,  ΕΙΝΑΙ Η ΗΧΩ,  ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΠΛΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΕΛΙΟ, ΕΙΝΑΙ Η ΒΟΥΗ, ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΙΛΙΕΣ ΦΩΝΕΣ ΣΤΟ ΒΕΛΟΥΔΙΝΟ ΣΚΟΤΑΔΙ,
ΣΥΝEΧΙΣΕ ΤΟ ΤΑΞIΔΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ , ΣΥΝEΧΙΣΕ ΤΟ ΤΑΞEΔΙ
ΣΤΟ ΒΕΛΟΥΔΙΝΟ ΣΚΟΤΑΔΙ, ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΣΚΟΤΕΙΝΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ, ΣΕ  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ, ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΒΡΕΧΕΙ ΑΣΤΕΡΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΓΑΛΗΝΙΑ ΟΡΗ, ΑΣΤΕΡΙΑ  ΠΟΥ ΧΟΡΕΥΟΥΝ  ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, Η ΓΗ ΠΟΥ ΚΑΛΠΑΖΕΙ   ΚΑΙ    ΣΕ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΣΟΥ,ΠΑΡΕ ΜΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΥΝΤΡΙΒΟΝΤΑΙ   ΤΑ  ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥΣ ΝΑΟΥΣ,
ΒΡΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΝΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΒΡΕΣ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ ΣΟΥ, ΠΑΡΕ ΜΕ ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΣΟΥ, ΠΑΡΕ ΜΕ ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ, ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΩ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ  ΚΑΙ  ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ.
ΣΥΝEΧΙΣΕ ΤΟ ΤΑΞIΔΙ  ΜΕΣΑ  ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ,  ΣΥΝEΧΙΣΕ ΤΟ ΤΑΞIΔΙ.

ΣΗΜΕΊΩΣΗ.  Τα σχέδια ζωγραφικής είναι των μαθητριών Νάντιας Μπιθέλη και Μαριάννας Παππά, όταν στο Θέατρο «ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ,το 1998», έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Τρίτου Γυμνασίου Πατρών, που είχε τίτλο; ΣΟΣ ένα οικολογικό παιχνίδι με τον Πολύκαρπο και υπεύθυνο έκδοσης το βιολόγο καθηγητή Γιάννη Δ. Λύρα με χορηγό το δήμο Πατρέων.

Κομποστοποίηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια





Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό.
Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος πρόληψης και ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν. Η Ελληνική πολιτεία έχει μεριμνήσει για την εκπόνηση μελέτης που αφόρα οδηγό εφαρμογής προγραμμάτων Διαλογή στη Πηγή & συστημάτων διαχείρισης των βιοαποβλήτων.
Η ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ,ΤΟ 1998, ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, ΜΕ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ















Ως κομποστοποίηση ορίζεται η αερόβια βιολογική (οξειδωτική) διαδικασία αποικοδόμησης και σταθεροποίησης των οργανικών υλικών, που πραγματοποιείται υπό τις φυσικές και χημικές εκείνες συνθήκες που ευνοούν τη διαδοχή συγκεκριμένων θερμόφιλων, θερμοανθεκτικών και μεσόφιλων μικροβιακών πληθυσμών (Gray et al., 1971; Haug, 1996).
Η διαχείριση του οργανικού κλάσματος με κομποστοποίηση πρέπει να προτιμάται από κάθε άλλη μέθοδο και να έχει την ακόλουθη ιεράρχηση: 1. Κομποστοποίηση στην πηγή (οικιακή και στις εγκαταστάσεις μεγάλων παραγωγών) 2. Κομποστοποίηση σε πράσινα σημεία σε κάθε γειτονιά 3. Δημοτική κομποστοποίηση 4. Περιφερειακή κομποστοποίηση

Διαδικασία κομποστοποίησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλα μικρόβια είναι οι "εργάτες" της κομποστοποίησης. Αυτοί υποβοηθούνται κι από πολλούς άλλους μεγαλύτερους οργανισμούς. Κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης, αυτά τα μικρόβια παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2), θερμότητα και νερό καθώς αποικοδομούν τα οργανικά υλικά του σωρού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το κομπόστ (πλούσιο, σκούρο, θριφτό και άοσμο), τέλειο λίπασμα για τον κήπο. Για την αποτελεσματική κομποστοποίηση χρειάζονται:
  1. Οργανικό μίγμα υλικών (σε σωστές αναλογίες)
  2. Αερισμός
  3. Ελεγχόμενη μέγιστη δυνατή σχετική υγρασία
  4. Μικρό μέγεθος υλικών

Κομποστοποιήσιμα απορρίμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ οτιδήποτε ήταν κάποτε ζωντανό μπορεί να κομποστοποιηθεί, κάποια υλικά είναι καλύτερα να μείνουν μακριά από τον οικιακό κομποστοποιητή του κήπου. Όταν λοιπόν επιλέγετε τα υλικά της κομποστοποίησης σας, καλό είναι να αποφεύγονται:
  • Απορρίμματα που προσελκύουν ενοχλητικά ζωύφια
  • Άρρωστα ή μολυσμένα από έντομα φυτά
Τα λιπαρά φαγητά, όπως το κρέας και τα τυροκομικά, πρέπει να αποφεύγονται επειδή προσελκύουν τρωκτικά, σκυλιά, γάτες, μύγες κ.α.. Τα απορρίμματα των σκύλων και των γατών δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται γιατί μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες. Μπορείτε επίσης να αποφύγετε την προσθήκη άρρωστων φυτών ή φυτών που έχουν προσβληθεί έντονα από έντομα, εκτός αν είστε σίγουροι για την υψηλή θερμοκρασία του κομποστοποιητή, οπότε αν μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα θα διασπαστούν τελείως και δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Αυτό ισχύει και για τα αναπαραγωγικά μέρη των φυτών όπως οι ρίζες και οι σπόροι, τα οποία καλό είναι να αποφεύγονται, εκτός αν η θερμοκρασία του κομποστοποιητή είναι υψηλή οπότε θα διασπαστούν.
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τι επιτρέπεται να απορρίπτεται μέσα στον κάδο κομποστοποίησης και τι όχι.
Πράσινα (πολύ άζωτο)Καφετιά (πολύς άνθρακας)Υπό προϋποθέσειςΌχι
γκαζόνχαρτί κουζίναςΞύλακόκαλα
κλαδέματα, ξερά φύλλαφλούδες κορμώνΛεμονόκουπες – πορτοκαλόφλουδεςαπορρίμματα σκύλων/γατών
φρούτα και λαχανικάάχυραλάδια
οικιακά φυτάπριονίδιαλίπη
φύλλαξεραμένη χλόηλιπαρές ουσίες
απορρίμματα κουζίνας π.χ. τσόφλια αβγών, υπολείμματα καφέ, φίλτρα γαλλικού καφέχαρτοπετσέτεςυπολείμματα από κρέατα/ψάρια
υπολείμματα από αφέψημαστέλεχος καλαμποκιούγαλακτοκομικά
φλούδες, κοτσάνια από φρούτα και λαχανικάστάχτεςσπόρους ζιζανίων
κοπριά ( π.χ. από αγελάδες, άλογα, κότες ή κουνέλια)ψωμί – ζυμαρικά
φύκια ξεπλυμένα από τα άλατα με νερό|άρρωστα φυτά
μεταλλικά αντικείμενα
πλαστικά
γυάλινα υλικά
υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών

Προϋποθέσεις - υλικά κομποστοποίησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μόνα υλικά που απαιτούνται για την παραγωγή οικιακού κομπόστ συνοψίζονται στα παρακάτω:
  • Ειδικός κάδος κομποστοποίησης (με λίγους ή και καθόλου γαιοσκώληκες)
  • Λίγο χώμα κήπου ή και καθόλου
  • Εργαλεία (ειδικό εργαλείο για ανακάτεμα και αερισμό, σκαλιστήρι, ποτιστήρι)
  • Μικρό καδάκι κουζίνας για τη συλλογή των υλικών στην κουζίνα

Οικιακοί κάδοι που κομποστοποιούν όλα τα οργανικά υπολείμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι μικροί οικιακοί χειροκίνητοι κομποστοποιητές διαφόρων μεγεθών, ανάλογα τα άτομα, οι οποίοι πρέπει απαραίτητα να εξασφαλίζουν δυναμική ανάδευση (Περιστρεφόμενοι), διαχωρισμό των υπολειμμάτων σε φάσεις (Δύο θαλάμων) και να διαθέτουν μόνωση τουλάχιστον 4 cm ώστε να έχουν την δυνατότητα να διατηρήσουν σε όλο τον όγκο του κομποστοποιούμενου υλικού θερμοκρασία μεγαλύτερη των 50˚ C συνεχώς για τουλάχιστον 72 ώρες (Υγιεινοποίηση του κομπόστ). Αυτοί βέβαια είναι λίγο ακριβότεροι από έναν απλό κάδο κήπου.

Ευρωπαϊκή πρακτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ευρώπη υπάρχει ένα μεγάλο ρεύμα κατευθυνόμενο προς την οικιακή κομποστοποίηση και σε αυτήν στα πράσινα σημεία ανακύκλωσης /κομποστοποίησης στις γειτονιές, σε μικρούς αυτόματους κομποστοποιητές οι οποίοι θα πρέπει όμως να έχουν κατασκευαστικά και τεχνολογικά την δυνατότητα παραγωγής έτοιμου κομπόστ, δηλαδή να διαθέτουν σύστημα θρυμματισμού των απορριμμάτων, σύστημα δυναμικής ανάδευσης, θάλαμο υγιεινοποίησης, θάλαμο ωρίμανσης. Αυτές οι μέθοδοι δεν έρχονται σε αντίθεση με καμία άλλη μέθοδο που μπορεί ενδεχομένως να εφαρμόζει ο εκάστοτε δήμος. Η Ελλάδα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ 29407/3508/16-12-2002) εναρμονίστηκε με την κοινοτική οδηγία θέτοντας ως ποσοτικούς στόχους τη μείωση στα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα κατά 25%, 50% και 65%, σε σχέση με το 1995, μέχρι το 2010, το 2013 και το 2020 αντίστοιχα.

Πηγές - εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Δεν υπάρχουν σχόλια: