Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

ΤΟ ΝΕΡΟ, ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ. ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΒΑΛΥΡΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Το ΝΕΡΟ, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό τμήμα της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ, το οποιο πρέπει να προβληθεί και διασωθεί, από την άποψη της αρχιτεκτονικής, λαογραφίας, οικονομίας, τεχνολογίας κ.λ.π.

 Η έννοια της ΝΕΡΟΥ έχει πολλές διαστάσεις και αφορά άμεσα το περιβάλλον της περιοχής, φυσικό, αστικό, κοινωνικό. Είναι ένα απο τα 4 στοιχεία της φύσης και το βασικό στοιχείο τη ζωής μας, μιας και ο οργανισμός μας περιέχει 70% νερό. Ο ρόλος του είναι:Μεταφορικός, θερμορυθμιστικός και διαλυτικός:
 Κάνοντας αποδελτίωση από το μοναδικό αρχείο της εφημερίδας "ΒΑΛΥΡΑ", για το νερό, διαπιστώνουμε , δράσεις, γεγονότα, καταστάσεις , τα οποία υπήρχαν, υπάρχουν, και θα υπάρχουν, στο χωριό μας .
Για να τα θυμηθούν οι παλιότεροι και να τα γνωρίσουν οι νεώτεροι,  την  τοπική μας ιστορία, σε όλες τις εκφάνσεις του οικονομικού, κοινωνικού, πολεοδομικού, αγροτικού κ.λπ. βίου.
ΦΥΛΛΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΒΑΛΥΡΑ 122-140

Φύλλο 122. 
Γλίτωσε ο κάμπος της Μεσσηνίας από τη ξηρασία .
Μετά τις κινητοποιήσεις των αγροτών του μεσσηνιακού κάμπου και την παρέμβαση του νομάρχη άρχισε η λειτουργία του αντλιοστασίου στον Άγιο Φλώρο . Στη σύσκεψη που έγινε στις 22 – 5 – 1994 υπό την προεδρία του νομάρχη και  αγροτών από το Βαλύρα από το Πλατύ τη Σκάλα Λάμπαινα ,  Άγιο Φλώρο , Αριστοδήμειο. , Αρφαρά .Αλώνια, Ανεμόμυλο, επήλθε η παραπάνω συμφωνία υπό την  προϋπόθεση ότι θα καταβληθεί το χρέος σε δόσεις.
Φύλλο 125 –  126. 
 Ο σύνδεσμος ΓΟΕΒ και οι φωτιές .
Στις 13 – 14 Αυγούστου 1994 οι φωτιές σε Βαλύρα Πλατύ σβήστηκαν με την συνεργασία πυροσβεστικής και δασικής υπηρεσίας . Ο σύνδεσμος ΓΟΕΒ σε μια μελλοντική συνεδρίαση του, να συζητήσουν το θέμα της έλλειψης νερού σε όλο το δίκτυο .
 Άρθρο Γιάννη Λύρα
Φύλλο 129.
Να εξασφαλιστεί η άρδευση καλλιεργειών από το αντλιοστάσιο του Αγ. Φλώρου.
Οι πρόεδροι κοινοτήτων και συνεταιρισμών Αγ. Φλώρου, Αλωνίων Ανεμόμυλου , Αριστοδημείου, Αρφαρών, Βαλύρας, Λαμπαίνης, Πλατύ Σκάλας, αποφάσισαν να αποστείλουν προς το υπουργείο  Γεωργίας, τη Δ.Ε.Η. της περιοχής, τον Γ.Ο.Ε.Β. Παμμίσου και λοιπούς  αρμοδίους υπόμνημα και να αναφέρουν  : «Καταγγέλλουμε προς κάθε αρμόδια αρχή και φορεία το γεγονός  αυτό και καταξιώνουμε για  το νέο καλλιεργητικό έτος αλλά και τα επόμενα, να εξασφαλιστεί από το μήνα Νοέμβριο και όχι από τον Απρίλιο η απρόσκοπτη παροχή νερού για τον έγκαιρο προγραμματισμό των καλλιεργειών.  Παράλληλα προτείνουμε μια δέσμη άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την ανακούφιση των 
αγροτών και την ανάκαμψη του οργανισμού για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του».
Ακολούθως αναφέρονται οι άμεσες ενέργειες που προτείνονται :
-          Μείωση των αρδευτικών τελών έτους 1994 κατά 80% λόγο της ζημιάς που υπέστη η παραγωγή  από τις διακοπές του νερού το περασμένο καλοκαίρι.
-          Να επιδιωχτεί από τον οργανισμό η είσπραξη των τελών που φέρονται στις συμπληρωματικές  καταστάσεις και βαρύνουν ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων μη ασκούντων κατά κύριο επάγγελμα αυτό του αγρότη και είναι ανείσπρακτα από δεκαετίες και πλέον με τρόπο που θα εξειδικευτεί με τις
 κατά τόπους κοινότητες και συνεταιρισμούς.
-          Οι ανείσπρακτες οφειλές περασμένων ετών να ρυθμιστούν και να καταβληθούν από τους  οφειλέτες με άτοκες δόσεις ανά εξάμηνο
-          Να αποκατασταθούν πλήρως οι βλάβες στο υπάρχον δίκτυο προς αποφυγή των απωλειών  νερού και ενέργειας, για να μειωθεί το λειτουργικό κόστος του έργου πριν την έναρξη της  καλλιεργητικής περιόδου και παράλληλα να χρηματοδοτηθεί  το έργο. 
Φύλλο 130-131.    
Ο  Ανδρέας Τσώνης δώρισε  στο σεβασμιότατο ένα μικρό ενθύμιο από το χωριό μας.  Μια γκραβούρα με το νερόμυλο όπως ήταν πριν το 1947 που καταστράφηκε από την πλημμύρα.
Φύλλο  134 .
      Άρδευση. Χωρίς νερό οι κοινότητες της Άνω Μεσσηνίας.
  Οριστικά χωρίς νερό και συνεπώς ακαλλιέργητες θα παραμείνουν οι περιοχές των κοινοτήτων  που αρδεύονται από το αντλιοστάσιο του αγίου Φλώρου. Πρόκειται για τις κοινότητες Βαλύρας,   Σκάλας, Πλατύ  Λάμπαινα, Αριστοδήμειο, αγιος Φλώρος,  Αρφαρά ,Αλώνια και Ανεμόμυλος. Αιτία  για τα χρέη του ΓΟΕΒ,προς τη ΔΕΗ που ανέρχονται σε 90000000 δραχμές και η δυσκολία  είσπραξης των τελών άρδευσης από τους αγρότες.. Έτσι όμως δεν μπορούν να καλλιεργήσουν και οι  αγρότες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης γεωργοί.
Ρωτάμε λοιπόν τους αρμόδιους φορείς:
1.        Με ποιο δικαίωμα βγάζουν εκτός  παραγωγικής διαδικασίας και ουσιαστικά εξοντώνουν έντιμους  και εργατικούς αγρότες.
2.        Εκτιμούν  ότι είναι προτιμότερο να παραμένει ανενεργό ένα έργο δισεκατομμυρίων για οφειλές  90 εκατομμυρίων δραχμών.
3.        Εκτιμάται από τη ΔΕΗ η ζημιά που προκαλείται από τη μείωση της παραγωγής στην τοπική και  εθνική οικονομία.
4.         Έχει κάνει το ίδιο η ΔΕΗ και οι κυβερνήσεις τώρα και στο παρελθόν με άλλες εργοβόρες  βιομηχανίες που ανήκουν σε πολυεθνικές επιχειρήσεις και στο μεγάλο ντόπιο κεφάλαιο που  όφειλαν ή και οφείλουν πολύ περισσότερα.
5.        Είναι τόσο δύσκολο από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΕΗ και τους εκπροσώπους  της κυβέρνησης να συζητήσουν με τους τοπικούς φορείς και να βρουν μια λύση στο πρόβλημα , ώστε να εισπράξουν από αυτούς που οφείλουν  τα οφειλόμενα;(Γνωρίζουν ότι έχουν γίνει πολλές προτάσεις από τους  φορείς) και
6.        Μήπως αυτή η πράξη εντάσσεται σε επιλογές που θέλουν την παραπέρα συρρίκνωση του  αγροτικού πληθυσμού και της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας.
Θα θέλαμε μια απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα από την ΔΕΗ και από την κυβέρνηση, γιατί είναι ερώτημα του αγροτικού κόσμου της περιοχής, που αγωνιά για την τύχη του. Τέλος, η οριστική λύση του προβλήματος είναι ζήτημα επιβίωσης για τους επαγγελματίες αγρότες και θα συμβάλει σημαντικά στην τοπική και εθνική οικονομία.
Φύλλο 135.
     Λύθηκε το πρόβλημα του Γ.Ο.Ε.Β. στο 
αντλιοστάσιο του Αγ. Φλώρου.
   Επαναλειτούργησε το αντλιοστάσιο του Γ.Ο.Ε.Β. στον Αγ. Φλώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες διατέθηκαν 8.000.000  από τη νομαρχία για να πληρωθεί η Δ.Ε.Η. ενώ οι αγρότες κατέπεσαν 2.500.000. Το υπόλοιπο 3.500.000 θα πληρωθεί σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα καταβληθεί τον Οκτώβριο.
Η λύση αυτή δε παύει να είναι προσωρινή. Γι’ αυτό η πολιτική ηγεσία πρέπει να ρυθμίσει
 νομοθετικά το θέμα για να μη μείνει και πάλι ακαλλιέργητος ο Μεσσηνιακός κάμπος.
Φύλλο 136  .   
 Ξέρω μια πατρίδα.
Ξέρω μια πατρίδα γεμάτη από νησιά,
 με βουνά μεγάλα και γερά μυαλά.
 Έχει γαλανά νερά και λευκά ακρογιάλια ,
 εκκλησάκια στις κορφές και κορμιά ατσάλια.
 Έβγαλε σοφούς πολλούς τεχνίτες μ’ άξια χέρια
 και αν φυσούν κακοί καιροί διαρκούν τα καλοκαίρια.
 Μες στο χρόνο ξανακρατά του καλού τη δάδα ,
 είναι η πατρίδα μου και τη λένε Ελλάδα.
Ειδήσεις από την κοινότητα .
Το πρόβλημα  της άρδευσης απασχολεί  την περιοχή  Βαλύρας  .ένα  από τα σοβαρότερα προβλήματα που απασχολεί την περιοχή  Βαλύρας  είναι το αρδευτικό  . Αυτό  είπα  μεταξύ των άλλων  στον νομαρχεί         κύριο Παναγιώτη  Φωτέα .  Ο  πρόεδρος  της  κοινότητας  Αριστείδης  Διαμαντόπουλος  .Το πρόβλημα  αυτό πρόεκυψε  στην περιοχή 
γιατί όπως  υποστήριζε  ο πρόεδρος  της  ΔΕΗ  εξακολουθεί να βάζει  εμπόδια    και  πρόσθεσε  ότι  θα πρέπει να επιδιωχθεί η δημιουργία  γεωτρήσεων.
 Φυλλο 138.
 Παμισσος  . Ο Μεσσηνίας ποτάμιος θεός Παυσανίας . Δ 3 - 9 – 10 .Πάμισος το όνομα του ποτάμιου μεσσήνιου θεού που από τις πηγές διαμέσου  της Μακαρίας πεδιάδας την οποία διαβρέχει και καταλήγει στη Μπούκα του Νησιού σε μήκος δέκα περίπου  σταδίων . Ο Πάμισος λατρευόταν ως θεός θεραπευτής και από την αρχαιολογική ερεύνα κοντά στο μεγάλο μάτι ο σουηδός Νάταν Βαλμίν αρχαιολόγος, βρήκε μια μαρμάρινη στήλη με τις επιγραφές ασκληπιοδορος παμισω και δεξιππος ευχην επηκοω παμισω .
Φύλλα 140.
Ειδήσεις από την κοινότητα .
Στις  21-02-96  πραγματοποιήθηκε στην νομαρχία   με θέμα την  εξυγίανση   της ΓΟΕΒ  και τη βελτίωση λειτουργίας  του. Στη συνεδρίαση  συμμετείχε και η  κοινότητα μας .Αποτέλεσμα ήταν ο ΓΟΕΒ να κάνει έκκληση  για την εξόφληση των  οφειλομένων  χρεών   και όσοι πρόκειται να καλλιεργήσουν  να δηλώσουν την  έκταση και να  καταβάλλουν το 60%   των αρδευτικών τελών  . Σχετικά  με το χωριό μας ,  
σας  γνωστοποιούμε  ότι είμαστε  πρώτοι στις  υποχρεώσεις μας με ποσοστό  αποπληρωμής  85%  για τα περσινά αρδευτικά   .
Φέτος  το ενδιαφέρον  για καλλιέργειες  είναι πολύ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Μόνο για καλαμπόκια έχουν δηλωθεί 500 στρέμματα  , για αυτό ρέπει να ανταποκριθούμε   στην έκκληση του  ΓΟΕΒ  , προκειμένου  να λειτουργήσει  έγκαιρα το αντλιοστάσιο.
Στον νομάρχη ο πρόεδρος συνδέσμου άρδευσης  ‘ Αγιος Φλωρος ‘
Ο νομάρχης  κ. Παναγιωτης Φωτέας εδέχθητε  τον πρόεδρο του συνδέσμου ύδρευσης  Άγιος Φλώρος κ Γεώργιο Γιαννιά , ο οποίος του έχει θέσει τα προβλήματα του  συνδέσμου που επικεντρώνονται στη μελέτη για αλλαγή του κεντρικού αγωγού,  ο οποίος θεωρείται ακατάλληλος και για συντήρηση δεδομένων .












Δεν υπάρχουν σχόλια: