Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Ο ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΣ ΑΡΓΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

                                                                              ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Χτες 20-2-2017 συναντήθηκα με τον Παναγιώτη Φλώρο από το Ξεροκάσι ή Παλαιόκαστρο και κάναμε την πρώτη συνάντηση-συζήτηση-ψυχοθεραπεία-λογοθεραπεία, 3 ωρών μιλώντας: Για τα παιδικά μας βιώματα, τα Κοντοβούνια, το Νικολούλια,τα αδέλφια Γεώργιο και Ηλία Νικολόπουλο, Αναστασόπουλο Δημήτριο (ΓΑΚ ΦΑΚ 258 έγγραφο 38 που έχουν αριστείο για την προσφορά τους στο απελευθερωτιό αγώνα του  1821), τα βοσκοτόπια,τις καλύβες,τα δύσκολα μαθητικά χρόνια, τις στερήσεις μας, τους παλιούς δήμους Υάμειας, Βαλύρας, Δερρών, Ιθώμης , τα κάστρα της Ανδρούσας, του Λατζουνάτου και του Σαν Φλάουρο κοντά στο χωριό του, τους εκλογικούς καταλόγους, και πολλα και διάφορα.
Μου έλεγε ότι έχει φύγει από το χωριό του, αλλά  η σκέψη του είναι πάντα εκεί. Ο ΝΌΣΤΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΎ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΏΝ ΤΟΥ ΧΡΌΝΩΝ. Θέλει να φυτέψει καρυδιές, καστανιές, ξυλοκερατιές, λούπινα, να κεντρώσει  αγκορτσιές με παλιές ποικιλίες αχλαδιών που χάνονται. Να δημιουργήσει  βιολογικές ζωοτροφές και βιολογική γεωργία - κτηνοτροφία, στο χωριό του.Του απάντησα δεν βλέπει αυτές τις ημέρες τα μπλόκα αγροτών και κτηνοτρόφων με την υπερφορολόγηση, τους δασικούς χάρτες, και από εξαγωγική χώρα γίναμε εισαγωγική;
 Οι ιδέες από τα λόγια και τις πράξεις διαφέρουν παρασάγγας.
Αυτός επέμενε. 
Πρέπει να ανοιχτούν οι δρόμοι, γιατί έχουν λογγώσει τα Κοντοβούνια και αν πιάσουν φωτιά, θα φτάσει η καταστροφική λαίλαπα μέχρι τη Μεσσήνη.Του απήντησα ότι αυτά πρέπει να τα αναλάβει η οργανωμένη πολιτεία και να δώσει κίνητρα για κάποιον που θέλει να γίνει αγρότης στο χωριό. Πρέπει να του εξασφαλίσει, στέγη,  παιδεία, υγεία, ασφάλεια, ψυχαγωγία, μόρφωση. Κάποτε η Ανδρούσα, ΣΤΗΝ ΕΝΕΤΟΚΡΑΤΊΑ, ήταν επαρχία και είχε 69 χωριά και 3 μοναστήρια και τώρα δεν έχει ούτε δημοτικό. Λειτουργεί ένα στην Εύα και ένα στη Βαλύρα. Η επισκεψιμότητα στην περιοχή μας είναι ελάχιστη, παρότι έχουμε και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.Οι υποδομές είναι ακόμη ανύπαρκτες για να μπορεί κάποιος να επισκεφτει τα χωριά μας και την περιοχή μας.Οι ιθύνοντες με την χάραξη του νέου δρόμου, δεν έχει έξοδο για την ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ. Δεν φταίμε  εμείς φταίνε οι άλλοι και οι απέναντι.
Του είπα ότι εγώ και εσύ βιώσαμε τον έναστρο ουρανό, το απέραντο σύμπαν, τα έτη φωτός, την αρμονία και την ισορροπία του.Το σημαντικό και το ασήμαντο, το απέραντο και το περιορισμένο,τα οριά μας, τα μέτρα μας, τις δυνατοτητές μας..  Η Γης μας περιστρέφεται μαζί με άλλους 8 πλανήτες και 49 δορυφόρους, γύρω από τον ήλιο, και ο μοναδικός δορυφόρος της γης ,η σελήνη λόγο της ίδια περιόδου με τη γη ,τη βλέπουμε πάντα από την ίδια όψη. Υπάρχουν όμως άπειρα ηλιακά συστήματα στο σύμπαν. Εμείς έχουμε πεπερασμένο χρονοχώρο στο μικροκοσμό μας.Τα χωριά μας είναι κόκκοι στον ωκεανό, στον πλανήτη γη. Πολλοί δεν έχουν φύγει ποτέ από τα χωριά τους και  είναι άγνωστοι τόποι-άνθρωποι, γι' αυτούς.Τα οριά μας και ο χρονοχώρος μας περιορισμένος. Ποιός τα γνωρίζει τα χωριά μας και την περιοχή μας, και ποιος ασχολείται με την κληρονομιά που μας έχουν αφίσει; Διαχειριζόμαστε βιώματα, γεγονότα, καταστάσεις, και ελάχιστοι αφίνουν τα ίχνη τους, στο πέρασμα από αυτή τη ζωή.΄Ολοι κάποτε θα έχουμε ένα τέλος, γιατί κανείς δεν ήλθε για να μείνει. Δεν γνωρίζουμε όμως το πώς, πότε, πού;
 Οι συμπαντικοί νόμοι είναι πάντα ενεργοποιημένοι και δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά .
 Υπάρχει αφθονία πολιτικών ηλιθίων χωρίς πολιτική, έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίζουν να λένε και να κάνουν τις ανοησίες τους, με σύγχυση,χωρίς να υπολογίζουν ότι κάποτε και αυτοί θα έχουν ένα τέλος.Ο ρόλος τους στη σύγχρονη ζωή έχει τεράστια σημασία, γιατί  δεν υπάρχει καμία κίνηση, καμία πρόοδος, μόνο τασυμφεροντά τους ,τα προνομιά τους, η καρέκλα τους, η καμαρίλα τους και οι εφαψίες της εκάστοτε εξουσίας. Η ανθρωπότητα αντί να είναι ευτυχισμένη ζει τη δυστυχία, και στα χωριά μας ο μαρτυρικός αργός θανατος είναι πλέον πραγματικότητα.
  Αποχωριστήκαμε γεμίζοντας το κορμί μας από ενδορφίνες, δρομολογώντας το επόμενο ραντεβού και έχοντας μαζί μου το πληροφοριακό υλικό, το οποίο μου ζήτησε, μιας και είναι αναγνώστης της ιστοσελίδας μου.Αυτά είναι τα καλά του διαδικτύου που επικοινωνείς με ανθρώπους που νοιάζονται για τον τόπο τους θέλοντας να προσφέρουν, δημιουργήσουν, χωρίς σκοπιμότητες, υστεροβουλίες κ.λ.π..
Αφιερώνεται αυτό το άρθρο  σε αυτούς που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή, στα χωριά ΒΑΛΥΡΑ-ΛΑΜΠΑΙΝΑ, μνημονευοντάς τους, γιατί στη φετινή χρονιά έχει πέσει πλύ θανατικό.
Δεν έχουμε  φωτογραφία του Αλέξανδρου Τζανουκάκη, συζύγου της Ευαγγελίας Σταύρου Σφήκα, που απεβίωσε στην Αμερική..
  ΤΑ ΧΩΡΙΆ ΜΑΣ ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΟΥΝ, ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ.ΛΟΓΓΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΡΗΜΩΝΟΥΝ.ΝΟΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.
 
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΛΑΤΖΟΥΝΗΣ


Ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΛΑΤΖΟΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΜΟΥ ,ΠΡΙΝ 20 ΧΡΟΝΙΑ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΣΑΜΗ-ΛΙΝΑΡΔΟΥ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ ΤΣΑΜΗ ΚΑΤΩ

ΜΑΡΙΝΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΑΤΖΗΣ




ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΗΡΑ ΠΑΝ. ΜΠΟΒΗ
 ΠΑΝΩ:ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΠΛΕΚΟΣ, ΝΤΟΥΡΑΜΑΚΟΣ,ΚΑΡΥΔΗΣ, ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΩ:ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ,ΓΡΙΒΑΣ, ΓΚΟΜΕΣΗΣ
 ΓΚΟΜΕΣΗΣ,ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ,ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ,ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ,ΓΡΙΒΑΣ,ΤΖΙΟΒΥΡΗΣ
 ΣΤΗ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΟ 1961ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΙΟΝΤΗΡΗ. ΦΕΡΜΑΝΗΣ, ΣΙΑΓΚΡΗΣ, ΚΑΡΑΤΖΑΣ, ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ,ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΤΣΙΑΜΗΣ,ΦΕΙΔΑ. Ο ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΡΟΚΑΣΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΑΝ ΞΕΡΟΚΑΣΙΤΗ.ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΕΝΟΥΝ ΚΑΝΑΔΑ.

Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΛΙΟΝΤΗΡΗ ΤΟ 1970


Δεν υπάρχουν σχόλια: