Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

3 ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.

Θα πρέπει οι εκλεγμένες τοπικές ηγεσίες, σύλλογοι, φορείς, ερευνητές μελετητές να έχουν υπόψην τους τα 2 σπάνια συλλεκτικά βιβλία για τη ΜΕΣΣΗΝΙΑ, καθώς και πολλά άλλα που κυκλοφορούν για να μάθουν την Πολιτιστική-Πολιτισμική μας Κληρονομιά.
Ο σύγχρονος πολιτισμός, σε πολλά μνημειακά κτίσματα μεγάλης αξίας από κάθε πλευρά, έχει την τάση να εκμηδενίζει και καταστρέφει παραδοσιακά στοιχεία  με την επικαλυψή τους από σύγχρονες κατασκευές αμφιβόλου αρμονίας, με αποτέλεσμα την αλλοίωση των πολιτιστικών  μας μνημείων.

    Σήμερα πολλά κινδυνεύουν  είτε λόγο άγνοιας της αξίας τους, είτε από την εγκατάλειψη και αδιαφορία μας που καταστρέφουν όχι μόνο την παράδοση ,αλλά και την ψυχή μας και δημιουργούνται συναισθήματα λύπης, αγανάκτησης και φόβου μήπως δεν επανέλθουν στην αρχική τους μορφή και καταστραφή η πολιτιστική μας κληρονομιά.
  Με την μελέτη-έρευνα- καταγραφή συνειδητοποιούμε ότι επιβάλλεται η διάσωση και προβολή των έργων των προγόνων μας τα οποία κτίστηκαν με αγάπη και σεβασμό. Η έννοια του ιστορικού μνημείου δεν καλύπτει μόνο το μεμονωμένο αρχιτεκτονικό κτίριο , αλλά μαρτυρεί και την αστική ή αγροτική τοποθεσία, ένα πολιτισμό ,ένα ιστορικό γεγονός ή μια πορεία εξέλιξης.
  Η αδιαφορία μας οδηγεί τη ζωντανή ιστορία του τόπου σε αφανισμό,ενώ γνωρίζοντας  τα ιστορικά μας  κληρονομούμε και υποθηκεύουμε στα παιδιά μας  το σεβασμό και την αγάπη για τον τόπο μας.

  Σήμερα όσο ποτέ επιβάλλεται η πνευματική ενασχόληση και δραστήρια συμμετοχή μας στην παράδοση για να διαφυλάξουμε ότι απόμεινε από την καταστροφή που προκαλέσαμε εμείς οι ίδιοι. 
            Στο πάντρεμα χρόνου ,χώρου, φαινομένων και κάτω από το βάρος της ευθύνης απέναντι στη ζωή ο καθένας μας δημιουργεί τη δική του φιλοσοφία, το δικό του τρόπο ζωής και σκέψης, αποδέχοντας η απορρίπτοντας  τα δρώμενα, συμμετέχοντας ενεργά ή αρνητικά, κρινόμενος  από τις πράξεις και τα έργα του και όχι από τις θέσεις ή τους τίτλους που κατέχει.
Προτεραιότητες στην αποστολή ζωής είναι η οικογένειά μας, η επιστήμη μας, ο καθημερινός μόχθος της εργασίας  του καθενός μας και βέβαια ο Δήμος μας με όλες τις εκφράσεις πολιτισμού, από τη λαογραφία ως τον αθλητισμό.
Θα πρέπει όλοι να ανακαλύψουμε και ενεργοποιήσουμε τον ήλιο που κρύβεται μέσα  μας , για να μας φωτίζει το  μυαλό, να μας ζεσταίνει τη ψυχή και με την ακτινοβολία που εκπέμπει να μπορούμε να επικοινωνούμε με τους συνανθρώπους μας σε δημιουργικές δραστηριότητες ,με αγάπη, αλήθεια, και ειλικρίνεια, πλουτίζοντας συναισθηματικά τη ψυχή μας έτσι ώστε τα αγιασμένα να εξουδετερώνουν πάντοτε τις οποιεσδήποτε μικρότητες και κακίες, αντιμετωπίζοντας έτσι τις καταστάσεις με ηρεμία ,διάλογο και κριτική, ώστε να παίρνουμε σωστές αποφάσεις ,μεταλλάσσοντας τις ζήλιες και κακίες σε υγιή συναισθήματα.
Για μας που ασχολούμαστε με τα κοινά, πριν δημοσιοποιήσουμε το οποιοδήποτε, καλό θα είναι να εξετάζουμε, διασταυρώνουμε και ελέγχουμε όλες τις πληροφορίες που αφορούν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα. Θα πρέπει επίσης να αναβαθμίσουμε ποιοτικά τις πολιτιστικές μας δραστηριότητες, να πλουτίσουμε τις εμπειρίες μας από τις δραστηριότητες αυτές ,αποφεύγοντας έτσι τις μίζερες  σχέσεις που κυριαρχούν στην περιοχή μας και να επικρατεί ο σεβασμός και η εκτίμηση του ενός για τον άλλον, για να έχουμε μέλλον , προοπτική και προκοπή.




















Δεν υπάρχουν σχόλια: