Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Κρυονέρι Τριφυλλίας. Ένα χωριό γεμάτο … «Άνθη της Πέτρας»




Αγαπητέ Γιάννη, Καλησπέρα και χρόνια πολλά .
Σας στέλνω ένα άρθρο και φωτογραφίες από την καταγραφή πέτρινων οικιών και εκκλησιών που κάναμε στο χωριό Κρυονέρι Τριφυλίας.
Η πρόσκληση ήταν από τον φίλο και συνεργάτη Σωτήρη Θεοδωρόπουλο  , έκπρόσωπο της Ομάδας πολιτών της Καλαμάτας  " Πάμε βόλτα"  (https://www.facebook.com/pamevoltakalamata/?fref=ts)  ,  που κατάγεται από αυτό το χωριό.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο της Καλαμάτας (εφημερίδες ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΘΑΡΡΟΣ-ΦΩΝΗ)

Φωτογραφίες εδώ :



Το  Κρυονέρι Τριφυλίας  είναι  ένα  ορεινό χωριό (υψόμετρο 690 μ.) Απέχει από την Καλαμάτα 63 χλμ. και από την Κυπαρισσία 32 χλμ. Ανήκει στη δημοτική ενότητα  Αετού του δήμου Τριφυλίας με έδρα την Κυπαρισσία.       Η παλιά του ονομασία ήταν Σαρακηνάδα. Στην απογραφή του 2011 εμφανίζει 39 κατοίκους.   Το μικρό αυτό χωριό της ορεινής  Τριφυλίας κοντά στον  Αετό, παρουσιάζει  ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό καθώς όλα σχεδόν τα σπίτια του είναι πετρόχτιστα δημιουργήματα Λαγκαδινών μαστόρων με τα παλιότερα να χρονολογούνται σύμφωνα με  τις μαρτυρίες- διηγήσεις των κατοίκων του από τις αρχές του 19ου αιώνα.
 Το σωματείο «Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής - Τα άνθη της Πέτρας» (http://www.anthitispetras.gr) στοχεύει στην ανάδειξη   της πολιτιστικής κληρονομιάς της Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής μέσα από τις πετρόχτιστες κατασκευές των Λαγκαδινών μαστόρων. Έτσι μελετά, καταγράφει και προβάλει τα  «Άνθη της πέτρας», δηλ. τα δημόσια και ιδιωτικά έργα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Λαγκαδινών μαστόρων της πέτρας και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την συντήρηση και ανάδειξής τους σε συνεργασία με τους φορείς στην αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν.                                                                                                                                                  Αντικείμενο  ιδιαίτερου ενδιαφέροντος ταυτοποίησης , καταγραφής ,  αποτύπωσης και προβολής είναι τα δημόσια και ιδιωτικά κτίσματα των Λαγκαδινών μαστόρων  και στη Μεσσηνία.                                                              Την Κυριακή 27 Μαρτίου το χωριό Κρυονέρι επισκέφτηκε ο συνεργάτης του σωματείου «Άνθη της Πέτρας», δάσκαλος Γιώργος Αργυροηλιόπουλος  και σε συνεργασία με τους:
- Σωτήρη Θεοδωρόπουλο, από την Κίνηση «Πάμε βόλτα» ο οποίος κατάγεται από το χωριό,                                             
 - Γιάννη Μερκούρη, δάσκαλο και αντιδήμαρχο του Δήμου Τριφυλίας ο οποίος , επίσης κατάγεται από το χωριό,
- Παύλο Γκρέκη, μέλος ΔΣ του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας,
- Παναγιώτη Αγγελόπουλο και Γιώργο Γιαννόπουλο, κατοίκους του χωριού, περιηγήθηκαν  στα πετρόχτιστα σπίτια του χωριού.
 Εντόπισαν, φωτογράφισαν και κατέγραψαν όλα σχεδόν τα πετρόχτιστα σπίτια με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της λαϊκής αρχιτεκτονικής ,  δημιουργήματα των Λαγκαδινών μαστόρων της πέτρας των περασμένων αιώνων. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η ενοριακή εκκλησία του Αϊ-Γιώργη όπου πάνω από την δυτική κύρια πόρτα υπάρχει   ανάγλυφη πέτρινη  παράσταση του έφιππου αγίου με χρονολογία 1839. Το καμπαναριό της εκκλησίας θυμίζει έντονα τα αντίστοιχα στα χωριά της Γορτυνίας. Ασφαλώς όλο το χωριό χρήζει ιδιαίτερης μελέτης και αποτύπωσης για τον αρχιτεκτονικό λαϊκό θησαυρό των πέτρινων «ανθέων» του.     
                                                           Γιώργος  Αργυροηλιόπουλος
                                                                        δάσκαλος
              συνεργάτης του Σωματείου «Φίλοι της Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής –ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
                                                                                                                                                                                                                                                      
Φωτογραφίες εδώ :


Δεν υπάρχουν σχόλια: