Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

ΣΧΟΟΑΠ ΤΕΩΣ ΔΗΜΟΥ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ



 Α.4.3.1 Μεταφορική Υποδομή
Η πρωτεύουσα του Νομού η Καλαμάτα που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Δήμο Ιθώμης, διαθέτει αεροδρόμιο και λιμάνι με ικανοποιητικές υποδομές. Το αεροδρόμιο, μάλιστα, της Καλαμάτας είναι το μοναδικό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά διάφοροι λόγοι, όπως η βελτίωση της οδικής σύνδεσης, οδήγησαν στη διακοπή των τακτικών αεροπορικών δρομολογίων, ώστε σήμερα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για πτήσεις charters, συνδέοντας άμεσα την Καλαμάτα με αρκετά κέντρα του ευρωπαϊκού κυρίως χώρου και άγονες χαρακτηριζόμενες γραμμές με Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Η έναρξη λειτουργίας της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτξης (Π.Ο.Τ.Α.) θα συνδέσει την πόλη της Καλαμάτας και με άλλες γραμμές του εσωτερικού και ειδικότερα την Αθήνα.
Τα πλησιέστερα στο Δήμο λιμάνια είναι αυτά της Καλαμάτας και της Κυπαρισσίας με υποδομή για εξυπηρέτηση εμπορικής, επιβατικής και τουριστικής κίνησης .
Υπάρχει επίσης σιδηροδρομική σύνδεση σχετικά χαμηλού επιπέδου εξυπηρέτησης. Το δίκτυο είναι παρωχημένο και η σιδηροδρομική κίνηση διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα κυρίως λόγω:
- του μετρικού πλάτους (1 m) της γραμμής, που έρχεται σε αναντιστοιχία με τη γραμμή κανονικού πλάτους (1,435 m) της Αττικής και των περιοχών βορείως αυτής, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η μεταφορική συνέχεια μεταξύ των περιοχών αυτών και της Πελοποννήσου,
- των μεγάλων κλίσεων και μικρών ακτίνων καμπυλότητας του δικτύου και της πεπαλαιωμένης υποδομής,
- της μονής γραμμής του δικτύου και
- των πολυάριθμων ισόπεδων διασταυρώσεων με το οδικό δίκτυο και μάλιστα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα ασφάλειας και μειώνει τη μέση ταχύτητα κίνησης.
Οι σιδηροδρομικές γραμμές Πάτρα - Καλό Νερό – Κυπαρισσία – Ζευγολατιό – Μελιγαλάς –  Βαλύρα – Καλαμάτα (είναι ενεργή) και  Αθήνα – Κόρινθος – Τρίπολη – Ζευγολατιό – Μελιγαλάς – Βαλύρα – Καλαμάτα είναι εν μέρει ανενεργή, λόγω των έργων αναβάθμισης που εκτελούνται, στο τμήμα από το Διαβολίτσι έως την Κόρινθο. Οι αστικές σιδηροδρομικές μετακινήσεις εξυπηρετούνται κυρίως με τα τοπικά δρομολόγια Κυπαρισσίας – Καλαμάτας. Αν η σχεδιαζόμενη αναβάθμιση και η μετατροπή της γραμμής σε κανονικού εύρους, υλοποιηθεί μέχρι την Καλαμάτα, θα υπάρξει και αντίστοιχη αναβάθμιση της θέσης της Καλαμάτας και της Βαλύρας στο σύστημα.
Βασική παραμένει, πάντως, η οδική σύνδεση του Δήμου μέσω των δύο Εθνικών Οδών , την εθνική οδό ΕΟ9γ «Καλό Νερό – Τσακώνα» και την εθνική οδό ΕΟ 7 «Τρίπολη – Καλαμάτα». Η επικείμενη βελτίωση του άξονα Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα καθώς και η μελλοντική βελτίωση της ένωσης του με την Ιονία Οδό θα αποτελέσει ουσιαστικό παράγοντα ανάπτυξης, αφού θα αναβαθμίσει τη σύνδεση τόσο της Καλαμάτας  με την Αθήνα όσο και με τη Δυτική Ελλάδα και κυρίως με την Πάτρα, που αποτελεί την κύρια Δυτική Πύλη της χώρας.
Ο Δήμος Ιθώμης είναι συνδεδεμένος, λόγω της θέσης του, με τις Εθνικές Οδούς μέσω των επαρχιακών οδών και το σιδηροδρομικό δίκτυο. Οι λοιπές διανομαρχιακές συνδέσεις του Δήμου είναι σχετικά καλού επιπέδου, αλλά δεν παύουν να χρειάζονται βελτιώσεις.

Α.4.3.2 Οδικό δίκτυο εντός του Δήμου

Το συνολικό μήκος του κύριου οδικού δικτύου, δηλαδή αυτό που συνδέει τα δημοτικά διαμερίσματα με την έδρα και μεταξύ τους, είναι 40 χλμ., το οποίο είναι ασφαλτοστρωμένο αλλά σε ορισμένα σημεία χρειάζεται επισκευή. Αυτό διαχωρίζεται σε:
- Επαρχιακές οδούς μήκους 14 χλμ.
Την περιοχή διατρέχουν η 24η Επαρχιακή Οδός (Λάμπαινα – Μαυρομμάτι Ιθώμης – Αλλαγή κ.λπ. μέχρι Ε.Ο. Καλαμάτας Τρίπολης και η 7η Επαρχιακή Οδός (Μεσσήνη – Μελιγαλά προς Ναό Επικουρείου Απόλλωνα δια Εύας, Βαλύρας, Ζευγολατιού κ.λπ.).
Επίσης από τη Θέση «Χάνια» Λάμπαινας ξεκινάει και η 22η Επαρχιακή Οδός με κατεύθυνση Τρίκορφο, Μουριατάδα κ.λπ.
- Δημοτική οδό μήκους 26 χλμ.

Επίσης το δευτερεύον οδικό δίκτυο και η αγροτική οδοποιία απαριθμούν περίπου 170 χλμ. Η μέση χρονική απόσταση των Δημοτικών Διαμερισμάτων από την έδρα του Δήμου είναι περίπου δέκα πέντε  (15) λεπτά. Αυτό οφείλεται στη μέτρια κατάσταση του οδικού δικτύου, που συνηγορεί στην ανάγκη επισκευών και την υποχρεωτική του διαπλάτυνση (παλιάς κατασκευής) και στη θέση του κάθε Δ.Δ. και Οικισμού  στο χώρο σε σχέση με την έδρα του Δήμου.
Τα Δημοτικά Διαμερίσματα συνδέονται με λεωφορειακές γραμμές με την έδρα του Νομού.
Τέλος, υπάρχει σύνδεση μέσω του Ο.Σ.Ε., με συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση προς Καλαμάτα, Αθήνα και Πάτρα. Κατά κύριο λόγω οι μετακινήσεις μεταξύ των Δ.Δ. γίνεται με ΙΧ.

Α.4.3.3 Ύδρευση – Αποχέτευση - Απορρίμματα

Το συνολικό μήκος του δικτύου ύδρευσης είναι 31,42 χλμ. Το δίκτυο είναι κατασκευασμένο από πλαστικό εκτός από τμήμα του Αριστοδημείου και της Βαλύρας. Η υδροληψία γίνεται κυρίως από πηγές και γεωτρήσεις.
Αναλυτικότερα, η κατάσταση είναι η εξής ανά Δ.Δ. :
·         ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΕΙΟΥ
Τρόπος Ύδρευσης
Το Δ.Δ. Αριστοδημείου υδρεύεται από μία γεώτρηση, η οποία ανήκει σε αυτό. Η γεώτρηση πραγματοποιήθηκε το 1983, έχει βάθος 80μ. και απέχει από την κοινότητα 800μ. Η ιπποδύναμη της αντλίας είναι 20 ΗΡ (υποβρύχιο μοτερ) και η ιπποδύναμη της εφεδρικής αντλίας είναι  20 ΗΡ
Το Δ.Δ. Αριστοδημείου είναι μέλος και του Συνδέσμου Ύδρευσης «Άγιος Φλώρος» και διαθέτει εναλλακτικό τρόπο ύδρευσης αν χρειαστεί.
Δεξαμενές:
            Υπάρχουν  2 δεξαμενές. Η πρώτη κατασκευάστηκε το 1989, και έχει  χωρητικότητα 300μ3. Η δεύτερη κατασκευάστηκε το 1995 και έχει χωρητικότητα 200μ3. Οι δεξαμενές καθαρίζονται κάθε εξάμηνο.
Δίκτυα Διανομής
Εξωτερικό δίκτυο
Η μεταφορά του νερού στο εξωτερικό δίκτυο γίνεται με σωλήνες ΡVC διαμέτρου 90 χιλιοστών και μήκους 1 Km.
Εσωτερικό δίκτυο
Η μεταφορά του νερού στο εσωτερικό δίκτυο γίνεται με αμιαντοσωλήνες μήκους 3.000 μέτρων και σωλήνες ΡVC μήκους 5.000 μέτρων.
Αποθέματα — Παροχές
Η ποσότητα των αποθεμάτων είναι επαρκής για την κάλυψη των αναγκών του δημοτικού διαμερίσματος. Υπάρχουν 350 παροχές (νοικοκυριά) και 350 τεμάχια υδρομετρητών.
Χλωρίωση — Ποιοτικός Έλεγχος
Γίνεται χλωρίωση του νερού συνεχώς (συγχρόνως με τη λειτουργία του αντλιοστασίου), ενώ μικροβιολογικός έλεγχος γίνεται κάθε μήνα με ικανοποιητικά αποτελέσματα.
·         ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΒΑΛΥΡΑΣ
Τρόπος Ύδρευσης
Το Δημοτικό Διαμέρισμα Βαλύρας είναι μέλος του Συνδέσμου Ύδρευσης «Άγιος Φλώρος» Υδρεύεται από τον Σύνδεσμο από τις πηγές που βρίσκονται στο Δ.Δ. Αγίου Φλώρου.
Επίσης υδρεύεται από μία γεώτρηση, η οποία ανήκει στο ίδιο το Δημοτικό Διαμέρισμα Βαλύρας. Η γεώτρηση πραγματοποιήθηκε το 1997, έχει βάθος 110μ. και απέχει από την δεξαμενή 1040μ. Η ιπποδύναμη της αντλίας είναι 150 ΗΡ.
Η βασική πηγή ύδρευσης είναι η γεώτρηση και επικουρείται από τον Σύνδεσμο σε περίπτωση ανάγκης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Δεξαμενές:
Υπάρχουν δύο (2) δεξαμενές. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε το 1965, και έχει  χωρητικότητα 150μ3. Η δεύτερη κατασκευάστηκε το 2008, και έχει χωρητικότητα 300 μ3. Η δεξαμενή καθαρίζεται κάθε εξάμηνο.
Δίκτυα Διανομής
Εξωτερικό δίκτυο
Η μεταφορά του νερού στο εξωτερικό δίκτυο γίνεται με σωλήνες ΡVC διαμέτρου 90 χιλιοστών και μήκους 1 Km.
Εσωτερικό δίκτυο
Η μεταφορά του νερού στο εσωτερικό δίκτυο γίνεται με αμιαντοσωλήνες μήκους 8.0000 μέτρω.
Αποθέματα — Παροχές
Η ποσότητα των αποθεμάτων είναι επαρκής για την κάλυψη των αναγκών του δημοτικού διαμερίσματος. Υπάρχουν 650 παροχές και 350 τεμάχια υδρομετρητών.
Χλωρίωση — Ποιοτικός Έλεγχος
Γίνεται χλωρίωση του νερού συνεχώς (συγχρόνως με τη λειτουργία του αντλιοστασίου), ενώ μικροβιολογικός έλεγχος γίνεται κάθε μήνα με ικανοποιητικά αποτελέσματα.
·         ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΛΑΜΠΑΙΝΑΣ 
Τρόπος Ύδρευσης
Το Δ.Δ. Λάμπαινας υδρεύεται από μία γεώτρηση, η οποία ανήκει σε αυτό. Η γεώτρηση πραγματοποιήθηκε το 1986, έχει βάθος 110 μ. και απέχει από την κοινότητα 400μ. Η ιπποδύναμη της αντλίας είναι 55 ΗΡ .
Δεξαμενές:
            Υπάρχει μια δεξαμενή, που πραγματοποιήθηκε το 1965, και έχει  χωρητικότητα 150μ3. Η δεξαμενή καθαρίζεται κάθε εξάμηνο.

Δίκτυα Διανομής
Εξωτερικό δίκτυο
Η μεταφορά του νερού στο εξωτερικό δίκτυο γίνεται με σωλήνες ΡVC διαμέτρου 90 χιλιοστών και μήκους 4 Km.
Εσωτερικό δίκτυο
Η μεταφορά του νερού στο εσωτερικό δίκτυο γίνεται με  σωλήνες ΡVC διαμέτρου 90 χιλιοστών και μήκους 5.000 μέτρων.
Αποθέματα — Παροχές
Η ποσότητα των αποθεμάτων είναι επαρκής για την κάλυψη των αναγκών του Δημοτικού Διαμερίσματος. Υπάρχουν 220 παροχές  και 220 τεμάχια υδρομετρητών.
Χλωρίωση — Ποιοτικός Έλεγχος
Γίνεται χλωρίωση του νερού συνεχώς (συγχρόνως με τη λειτουργία του αντλιοστασίου), ενώ μικροβιολογικός έλεγχος γίνεται κάθε μήνα ικανοποιητικά αποτελέσματα.
·         ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΡΣΙΝΟΗΣ
Τρόπος Ύδρευσης
Το Δ.Δ. Αρσινόης υδρεύεται από μία πηγή, η οποία ανήκει σε αυτό. Η πηγή ονομάζεται « Γκούρα» απέχει από την κοινότητα 1,5 Κm. και υδρεύει την κοινότητα από το 1965 και έχει κατασκευαστεί  υδρομάστευση από το έτος 1965.
Δεξαμενές:
Υπάρχει μια  δεξαμενή, που πραγματοποιήθηκε το 1966 χωρητικότητας 80 μ3. Η δεξαμενή καθαρίζεται κάθε εξάμηνο.
Δίκτυα Διανομής
Εξωτερικό δίκτυο
Η μεταφορά του νερού στο εξωτερικό δίκτυο γίνεται με σωλήνες ΡVC διαμέτρου 90 χιλιοστών και μήκους 1,5 Km.
Εσωτερικό δίκτυο
Η μεταφορά του νερού στο εσωτερικό δίκτυο γίνεται με σωλήνες ΡVC μήκους 1.500 μέτρων.
Αποθέματα — Παροχές
Η ποσότητα των αποθεμάτων είναι επαρκής για την κάλυψη των αναγκών του δημοτικού διαμερίσματος μόνο για τις περιόδους που υπάρχουν βροχοπτώσεις αρκετές. Υπάρχουν 110 παροχές (νοικοκυριά) και 130 τεμάχια υδρομετρητών.
Χλωρίωση — Ποιοτικός Έλεγχος
Γίνεται χλωρίωση του νερού συνεχώς (συγχρόνως με τη λειτουργία του αντλιοστασίου), ενώ μικροβιολογικός έλεγχος γίνεται κάθε μήνα με ικανοποιητικά αποτελέσματα.


·         ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ[1]
Τρόπος Ύδρευσης
Το Δ.Δ. Αρχαίας Μεσσήνης και ο οικισμός Πετράλωνα υδρεύονται από 2 πηγές και 2 γεωτρήσεις οι οποίες ανήκουν στο ίδιο το δημοτικό διαμέρισμα.
Το δημοτικό διαμέρισμα Αρχαίας Μεσσήνης υδρεύεται από την πηγή «Κλεψύδρα» και μία γεώτρηση που κατασκευάστηκε το 2003. Έχει βάθος 110μ. και απέχει από την κοινότητα 1500μ. Η ιπποδύναμη της αντλίας είναι 155 ΗΡ
Ο οικισμός Πετράλωνα υδρεύεται από την πηγή «Καλιγά» που απέχει από τον οικισμό 6Κm και μία γεώτρηση που κατασκευάστηκε το 1991  έχει βάθος 110μ. και απέχει από την κοινότητα 500m. Η ιπποδύναμη της αντλίας είναι 60 ΗΡ
Δεξαμενές:
Υπάρχουν  2 δεξαμενές. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε το 1962,  χωρητικότητας 80 μ3, ενώ η δεύτερη το 1980 και έχει χωρητικότητα 50 μ3. Οι δεξαμενές καθαρίζονται κάθε εξάμηνο.
Δίκτυα Διανομής
Εξωτερικό δίκτυο
Η μεταφορά του νερού στο εξωτερικό δίκτυο γίνεται με σωλήνες ΡVC διαμέτρου 110 χιλιοστών και μήκους 1,5 Km.
Εσωτερικό δίκτυο
Η μεταφορά του νερού στο εσωτερικό δίκτυο γίνεται με σωλήνες ΡVC μήκους 3.000 μέτρων.
Αποθέματα — Παροχές
Η ποσότητα των αποθεμάτων είναι ανεπαρκής για την κάλυψη των αναγκών του Δημοτικού Διαμερίσματος. Υπάρχουν 250+80 παροχές (νοικοκυριά) και 330 τεμάχια υδρομετρητών.
Χλωρίωση — Ποιοτικός Έλεγχος
Γίνεται χλωρίωση του νερού συνεχώς (συγχρόνως με τη λειτουργία του αντλιοστασίου), ενώ μικροβιολογικός έλεγχος γίνεται κάθε μήνα με ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Προβλέπεται  ολοκλήρωση τις αντικατάστασης του εσωτερικό δικτύου με σωλήνες P.V.C και κατασκευή νέας δεξαμενής 200 μ3 στο Τ.Δ. Αρχαίας Μεσσήνης στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.

·         ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΖΕΡΜΠΙΣΙΩΝ[2]
Τρόπος Ύδρευσης
Το Δ.Δ. Ζερμπισίων υδρεύεται από δύο γεωτρήσεις (η μία αφορά στον οικισμό Κοχύλι) οι οποίες ανήκουν σε αυτό. Η ιπποδύναμη κάθε αντλίας είναι 60 ΗΡ
Δεξαμενές:
Υπάρχουν  2 δεξαμενές. χωρητικότητας 100μ3 και  50μ3 αντιστοίχως και καθαρίζονται κάθε εξάμηνο.
Δίκτυα Διανομής
Εξωτερικό δίκτυο
Η μεταφορά του νερού στο εξωτερικό δίκτυο γίνεται με σωλήνες ΡVC διαμέτρου 90 χιλιοστών και μήκους 1 Km.
Εσωτερικό δίκτυο
Η μεταφορά του νερού στο εσωτερικό δίκτυο γίνεται με σωλήνες ΡVC μήκους 2.500 μέτρων.
Αποθέματα — Παροχές
Η ποσότητα των αποθεμάτων είναι επαρκής για την κάλυψη των αναγκών του δημοτικού διαμερίσματος. Υπάρχουν 100+25 παροχές (νοικοκυριά) και 125 τεμάχια υδρομετρητών.
Χλωρίωση — Ποιοτικός Έλεγχος
Γίνεται χλωρίωση του νερού συνεχώς (συγχρόνως με τη λειτουργία του αντλιοστασίου), ενώ μικροβιολογικός έλεγχος γίνεται κάθε μήνα με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

·         ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΡΕΥΜΑΤΙΑΣ[3]
Τρόπος Ύδρευσης
Το Δ.Δ. Ρευματιάς (περιλαμβανομένου του οικισμού Χρυσότοπος) υδρεύεται από 2  πηγές και 1 γεώτρηση. Η ιπποδύναμη της αντλίας είναι 50 ΗΡ
Ο οικισμός Χρυσότοπος υδρεύεται από πηγή.
Δεξαμενές:
Υπάρχουν  2 δεξαμενές, εκ των οποίων η μια χωρητικότητας 40μ3. Οι δεξαμενές καθαρίζονται κάθε εξάμηνο.
Δίκτυα Διανομής
Εξωτερικό δίκτυο
Η μεταφορά του νερού στο εξωτερικό δίκτυο γίνεται με σωλήνες ΡVC διαμέτρου 90 χιλιοστών και μήκους 1 Km.
Εσωτερικό δίκτυο
Η μεταφορά του νερού στο εσωτερικό δίκτυο γίνεται σωλήνες ΡVC μήκους 1.000 μέτρων.
Αποθέματα — Παροχές
Η ποσότητα των αποθεμάτων είναι ανεπαρκής για την κάλυψη των αναγκών του Δ.Δ. Υπάρχουν 60+15 παροχές (νοικοκυριά) και 85 τεμάχια υδρομετρητών.
Χλωρίωση — Ποιοτικός Έλεγχος
Γίνεται χλωρίωση του νερού συνεχώς (συγχρόνως με τη λειτουργία του αντλιοστασίου), ενώ μικροβιολογικός έλεγχος γίνεται κάθε μήνα με ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Προβλέπεται  ανόρυξη νέας γεώτρησης ύδρευσης και εξοπλισμός της στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΘΩΜΗΣ για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης των δύο οικισμών.
·         ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΚΕΦΑΛΙΝΟΥ
Τρόπος Ύδρευσης
Το Δημοτικό Διαμέρισμα Κεφαλινού υδρεύεται από μία πηγή και μία γεώτρηση, που ανήκουν σε αυτό . Η ιπποδύναμη της αντλίας είναι 60 ΗΡ
Δεξαμενές:
Υπάρχει 1 δεξαμενή χωρητικότητας 80 μ3 και καθαρίζεται κάθε εξάμηνο.
Δίκτυα Διανομής
Εξωτερικό δίκτυο
Η μεταφορά του νερού στο εξωτερικό δίκτυο γίνεται με σωλήνες ΡVC διαμέτρου 90 χιλιοστών.
Εσωτερικό δίκτυο
Η μεταφορά του νερού στο εσωτερικό δίκτυο γίνεται με σωλήνες ΡVC μήκους 3.000 μέτρων.
Αποθέματα — Παροχές
Η ποσότητα των αποθεμάτων είναι ανεπαρκής για την κάλυψη των αναγκών του Δ.Δ. Υπάρχουν 150 παροχές (νοικοκυριά) και 150 τεμάχια υδρομετρητών.
Χλωρίωση — Ποιοτικός Έλεγχος
Γίνεται χλωρίωση του νερού συνεχώς (συγχρόνως με τη λειτουργία του αντλιοστασίου), ενώ μικροβιολογικός έλεγχος γίνεται κάθε μήνα με ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Προβλέπεται  κατασκευή νέας δεξαμενής 200 μ3  στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΘΩΜΗΣ.

·         ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΓΙΟΥ ΦΛΩΡΟΥ
ΣΥΣΤΑΣΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ:
Ο σύνδεσμος συστήθηκε το 1963, έχει 11 μέλη- Δ.Δ.  τα οποία είναι:
- η Βαλύρα που είναι και η έδρα του Συνδέσμου, η Λάμπαινα, και το Αριστοδήμειο που ανήκουν στο Δήμο Ιθώμης.
- η Σκάλα,και τα Τσουκαλεϊκα, που ανήκουν στο Δήμο Μελιγαλά,
- το Κατσαρού που ανήκει στο Δήμο Οιχαλίας,
- η Εύα με τον οικισμό Καλαμαρά, η Αμφιθέα και η  Αγριλιά που ανήκουν στο Δήμο  Ανδρούσας, και.
- η Τρίοδος που ανήκει στο Δήμο Μεσσήνης.
ΠΗΓΕΣ  ΥΔΡΟΛΗΨΙΑΣ: Η πηγή ονομάζεται «Άγιος Φλώρος» (ή Μπουρμπουλήθρα) και ανήκει στην ομώνυμη κοινότητα. Από την ίδια πηγή υδρεύονται  και οι κοινότητες του συνδέσμου ύδρευσης «Μελιγαλά και κοινοτήτων Άνω Μεσσηνίας».
Η ιπποδύναμη της αντλίας είναι 155 ΗΡ
ΔΙΚΤΥΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ: Ο κεντρικός αγωγός φτιαγμένος από πλαστική σωλήνα μήκους 3 Κm και διάμετρο Φ.225 (μέχρι το Δ.Δ. της Βαλύρας) και από αμίαντο μήκους 10Κm,  και διάμετρο Φ.150 το υπόλοιπο.
ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ - ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟΙ: Η κεντρική δεξαμενή έχει χωρητικότητα 500μ3 υψομετρική διαφορά 300μ. και κατασκευάστηκε το 1963.
Υπάρχει:
1 δεξαμενή που υδρεύει τη Σκάλα, Κατσαρού  και Τσουκαλεϊκα χωρητικότητας 150μ3.
1 δεξαμενή που υδρεύει τη Λάμπαινα και το Αριστοδήμειο χωρητικότητας 150μ3.
1 δεξαμενή που υδρεύει τη Βαλύρα χωρητικότητας 150 μ3.
1 δεξαμενή που υδρεύει την Εύα και το Καλαμαρά χωρητικότητας 150μ3.
1 δεξαμενή που υδρεύει την Αμφιθέα ,την Αγριλιά, τη Τρίοδο χωρητικότητας 150μ3.
Οι  δεξαμενές καθαρίζονται κάθε χρόνο και είναι κλειδωμένες για λόγους ασφαλείας. Η συντήρηση τους κρίνεται ως ανεπαρκής.
Η αντλία ανεβάζει το νερό στην κεντρική δεξαμενή του Συνδέσμου και από εκεί με φυσική ροή τ διοχετεύεται στις δεξαμενές των Δ. Δ.
ΧΛΩΡΙΩΣΗ - ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: Η χλωρίωση γίνεται καθημερινά με αυτόματο χλωριοντήρα που υπάρχει στην κεντρική δεξαμενή. Ο ποιοτικός και μικροβιολογικός  έλεγχος γίνεται κάθε χρόνο και τα αποτελέσματα κρίνονται ικανοποιητικά. Συγκεκριμένα το νερό φεύγει καθαρό έχοντας όμως λίγα άλατα η κατάσταση όμως επιβαρύνεται κατά τη μεταφορά του αφού το  δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο και αποτελείται από αμιαντοσωλήνες με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται οι κάτοικοι των Δ. Δ.  που είναι μέλη του Συνδέσμου.
Πρόβλημα επάρκειας δεν υπάρχει ούτε κατά τη  θερινή περίοδο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:Τα έσοδα του  συνδέσμου είναι:
- είτε από τις εισφορές των Δ. Δ. των Δήμων - μελών
- είτε από επιχορηγήσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ή Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ο Σύνδεσμος χρεώνει 85δρχ/μ3 στις κοινότητες.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
·      Τεχνικά
Το υπάρχον δίκτυο μεταφοράς παρουσιάζει αρκετά προβλήματα λόγω παλαιότητας και αποτελείται από αμιαντοσωλήνες κατά το μεγαλύτερο μέρος του. Άρα απαιτείται το συντομότερο δυνατό η αντικατάστασή του. Χρειάζεται  συχνότερη συντήρηση στις δεξαμενές.
Το μοτέρ είναι 155 ίππους αλλά δεν επαρκεί και ο Σύνδεσμος αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας το καλοκαίρι. Απαιτείται μοτέρ διπλάσιας ισχύος.
Τέλος πρέπει να τοποθετηθούν μετρητές σε κάθε δεξαμενή  ώστε να γνωρίζει ο Σύνδεσμος την ποσότητα νερού  κάθε Δ. Δ.
·      Ποιοτικά:
Το νερό παρουσιάζει αυξημένη ποσότητα αλάτων σύμφωνα με τους κατοίκους. Παρά τις διαμαρτυρίες δεν έχει ελεγχθεί όταν φθάνει στα σπίτια για να διαπιστωθεί εάν όντως υπάρχει πρόβλημα, αλλά μόνο στην πηγή όπου δεν έχει διαπιστωθεί ότι είναι ακατάλληλο. Φθάνοντας στους οικισμούς διαπιστώνεται αλλαγή του χρώματός του που σημαίνει ότι υπεύθυνο είναι το δίκτυο μεταφοράς του που όπως αναφέρθηκε έχει πολλά προβλήματα και χρήζει άμεσης αντικατάστασής του.
·      Διοικητικά - Οικονομικά
Αρκετά Δ. Δ που ανήκουν στο Σύνδεσμο δεν ενδιαφέρονται για τα προβλήματΆ του  διότι έχουν δικές τους πηγές υδροληψίας και δεν εξαρτώνται από αυτόν. Δεν γίνονται κατά τακτικά χρονικά διαστήματα συνεδριάσεις .
Το 47% του δικτύου (35 χλμ.) είναι κατασκευασμένο από αμιαντοτσιμέντο και θεωρείται επιβλαβές για τη δημόσια υγεία. Το υπόλοιπο δίκτυο είναι πλαστικό (39.6 χλμ.).

Η μέση ηλικία του δικτύου κυμαίνεται στα 30 έτη και συνεπώς το δίκτυο είναι παλαιό. Η κάλυψη του δικτύου είναι 100% σε επτά Δημοτικά Διαμερίσματα αλλά παρουσιάζει απώλειες σε ποσοστό που κυμαίνεται από 10% έως 40%.
Στα υπόλοιπα Δ.Δ. η κάλυψη κυμαίνεται από 80% έως 90% με απώλειες σε ποσοστό 20%.

Οι απώλειες είναι απόρροια κυρίως της παλαιότητας του δικτύου και της κακής συντήρησης των σωληνώσεων. Σε όλα τα Δ.Δ. αλλά και στην έδρα του Δήμου το δίκτυο χρειάζεται αντικατάσταση. Η υδροληψία γίνεται από πηγές που βρίσκονται στην περιοχή του Αγ. Φλώρου και από δύο γεωτρήσεις. Από τους πρόσφατους σεισμούς στην περιοχή, προκλήθηκαν ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης, οι οποίες αποκαταστάθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό.
Η κάλυψη των υποδομών αποχέτευσης σε όλα τα Δ.Δ. γίνεται με βόθρους σε ποσοστό 100%.
Αγωγό Ομβρίων Υδάτων διαθέτει το Δ.Δ. Βαλύρας με ποσοστό κάλυψης 10% και μήκος 2 χλμ.
Κύριος αποδέκτης των λυμάτων σε όλα τα Δ.Δ. είναι το ποτάμι / χείμαρρος.
 Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.
Σε όλα τα Δ.Δ. η προσωρινή αποθήκευση των απορριμμάτων γίνεται σε 135 κάδους κατανεμημένους σε όλα τα Δ.Δ.. Η συλλογή των απορριμμάτων γίνεται από ένα και μόνο απορριμματοφόρο που διαθέτει η Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου. Η αποκομιδή γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα (2 φορές την εβδομάδα) από όλα τα Δ.Δ. Η απόθεσή τους γίνεται σε χώρο Χ.Α.Δ.Α. ημιελεγχόμενης διάθεσης και εκτός από την ταφή τους, δεν γίνεται κάποια άλλη επεξεργασία.
Για το Νομό Μεσσηνίας έχει συνταχθεί Μελέτη Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και προτείνονται τρεις θέσεις ΧΥΤΑ που είναι η "Μακρή Ράχη" Δ. Φιλιατρών, ο "Λυκόχωρος" Δ. Κυπαρισσίας και η "Αγριλιά Μπάκα" Δ. Γαργαλιάνων.


[1] Περιλαμβανομένου του οικισμού Πετραλώνων.
[2] Περιλαμβανομένου του οικισμού Κοχύλι.
[3] Περιλαμβανομένου του οικισμού Χρυσότοπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: