Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

H IΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ.,ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ
Από τα πρακτικά της κοινότητας Βαλυρας αποδελτιώσαμε τις πράξεις από τους τόμους της κοινότητας που σχετίζονται με τις αποζημιώσεις οικιών, για την κατασκευή της πλατείας, του χωριού μας Βαλύρα
ΤΟΜΟΣ 8ος
ΑΠΟ 8-9-1938  ΕΩΣ  29-3-1943
52 ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Β ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟ ΟΔΩΝ –ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΒΑΛΥΡΑΣ
                                                             ΤΟΜΟΣ 11ος
4-6-1950 ΕΩΣ 4-2-1953
28.ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ
3.ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΟΙΚΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
                                              ΤΟΜΟΣ 12ος
17-2-1953 ΕΩΣ  9-11-1958
23. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΚΑΤΑΔΑΦΙΣΙΣ ΟΙΚΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
36.ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ-ΑΠΟΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
42.ΑΠΟΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΙΟΝΤΗΡΗ
 47.ΣΤΕΓΑΣΗ ΑΓΡΟΤΟΛΕΣΧΗΣ ΣΤΟ ΟΙΚΗΜΑ ΑΓΓ.ΧΗΡΑ ΛΥΡΑ 220 ΔΡΑΧΜΕΣ ΜΗΝΙΑΙΩΣ 2-10 55
89. ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΑΞΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΑΣ Γ. ΛΙΟΝΤΗΡΗ
2.ΑΙΤΗΣΗ Γ. ΛΙΟΝΤΗΡΗ
30. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΡΕΙΘΡΟΣΑΝΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΛΥΡΑΣ.
   ΤΟΜΟΣ 13ος
21-12-1958 ΕΩΣ  26-3-61
32. ΟΝΟΜΑΤΟΘΕΣΙΑ ΟΔΩΝ –ΕΙΚΟΣΙ ΟΝΟΜΑΤΑ.


Για όσους γεννηθήκανε και μοχθούμε σ’ αυτό τον τόπο η «ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ» αποτελεί Ουσιαστική Έκφραση του εθνικού προσώπου. Γι’ αυτό η διάσωση και προβολή στο ιστορικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι, είναι υπόθεση όλων μας.
Κάθε μέρα πασχίζουμε για μια γνήσια ανθρώπινη ζωή και αισθανόμαστε δεμένοι πάντα με το παρελθόν. Οι προγονικές μας ρίζες αποτελούν το πλαίσιο αυτής της ποιότητας ζωής.
Μέσα από τις φωτογραφίες  ζουν οι μνήμες, οι χαρές, οι λύπες, ο κύκλος της ζωής, οι δραστηριότητες των απλών ανθρώπων στο σχολείο, στην ταβέρνα, στο καφενείο, στις διάφορες γιορτές. Δεν λείπουν οι οικογενειακές και προσωπικές στιγμές με τα προσφιλή μας πρόσωπα, μέσα από τις οποίες δένουμε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Η πλατεία της Βαλύρας ,το μικρό χωριό της Μεσσηνίας, στην οποία αναφερόμαστε, διαθέτει πλούσια ιστορία και μνήμη. Η αγάπη μας προς αυτήν μας οδήγησε στη συλλογή αυτού του υλικού, η έκδοση του οποίου αποτελεί για μας χρέος τιμής και σεβασμού.
Παρουσιάζουμε ένα βασικό υλικό, του οποίου η κάθε θεματική ενότητα μπορεί να γίνει πληρέστερη στο μέλλον, με την προσθήκη νέων φωτογραφιών.
Ευχαριστούμε όλου αυτούς, που πρόσφεραν το φωτογραφικό υλικό, για τη δημιουργία αυτής της ενότητας, βλέποντας και διαπιστώνοντας τις αλλαγές της πλατεία μας, στην πορεία του χρόνου. 

Ο έντονος ρυθμός συσσώρευσης των αλλαγών που υφίσταται ο Χώρος από την αλληλεπίδραση των Φυσικών Παραγόντων και των Δραστηριοτήτων των ανθρώπων περικλείει εικόνες και γεγονότα από την πολιτική, δημοτική (αυτοδιοίκηση), ιστορική, κοινωνική και οικονομική αναπτυξή του, που δεν επιτρέπει στην Εκπαίδευση να έχει Γνωσιοκεντρικό Χαρακτήρα. Η απομνημόνευση ορισμένων βασικών γνώσεων είναι αναγκαία, αυτό όμως που κυρίως πρέπει να εξασφαλίζει η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση είναι η κατάλληλη προσέγγιση και αξιοποίηση της Πληροφορίας, ώστε ο μαθητής να ερμηνεύει φαινόμενα ή διαδικασίες και να προτείνει λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα. Επομένως το ενδιαφέρον της Π.Ε. θα πρέπει να εστιάζεται κυρίως στην απόκτηση μίας όσο το δυνατόν ολιστικής εικόνας του σύγχρονου Χώρου και στην ανάπτυξη των ικανοτήτων που επιτρέπουν την καλύτερη δυνατή επεξεργασία και αξιοποίηση πληροφοριών. Σημαντικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια αυτή αποτελεί το γεγονός ότι από τη φύση της η Π.Ε. σχετίζεται με όλους σχεδόν τους τομείς μελέτης του φυσικού και του κοινωνικού περιβάλλοντος με συνέπεια να προσφέρει πολλές ευκαιρίες αξιοποίησης εμπειριών του μαθητή και διαθεματικής προσέγγισης της γνώσης.







































Δεν υπάρχουν σχόλια: