Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΤΑ ΖΕΡΜΠΙΣΙΑ-ΡΕΥΜΑΤΙΑ 1926-1970

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Ένα εγκαταλλειμένο κτίριο που έκανε την επεξεργασία  των μεταλλευμάτων Μαγγανίου - Πυρολουσίτη και οι στοές που γινόταν η εξορυξή τους, στα ορεινά χωριά του τέως δήμου ΙΘΩΜΗΣ, πρέπει να διασωθούν, διατηρηθούν και προβληθούν.
Το μεταλλείο λειτούργησε από το 1926 μέχρι το 1970 και ήταν ένας οικονομικός πόρος για ντόπιους και ξένους, από περιγραφές παλιών εργαζομένων, όπως περιγράφουν 3 εργαζόμενοι τότε,  στο βιβλίο του Βαγγέλη Κάψια..
Το αρχείο  των εργαζομένων με τις διάφορες ειδικότητες, ημερομηνίες,  τιμές μεροκάματου κ.λ.π.υπήρχε στα χέρια του Παναγιώτη Φωτόπουλου, που ήταν για πολλά χρόνια επιστάτης των μεταλλείων, και το έχει ο γιος του Ηλίας που είναι παντρεμένος και διαμένει στη Βαλύρα..

Από το αρχείο του πατέρα του, που ήταν για πολλά χρόνια επιστάτης στα μεταλλεία, 2 βιβλία έχει δωρίσει στο Βαγγέλη Κάψια που τα έχει στο λαογραφικό του μουσείο στη Ρευματιά, και τα άλλα τα έχει στο σπίτι του. Μου έδωσε το βιβλίο εργατών του 1958 και τους 2 εκμεταλλευτές ,τα συμφωνητικά ,και τα οποία σκανάρισα. Είναι καταστάσεις εργατών του  1958, ενώ στο βιβλίο του Κάψια είναι το 1949, και 1955.

Ηλία σε ευχαριστώ για το πολύτιμο αρχείο, που δίνει αρκετά πληροφοριακά στοιχεία για τα μεταλλεία και εργαζόμενους, ειδικότητες, μεροκάματα, παρελθόν περιοχής.
Ο δήμαρχος Ιθώμης Ανδρέας Κλεφτόγιαννης ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Ελευθερίου Βενιζέλου ο οποίος του απένειμε αναμνηστικό μετάλλιο. Ασχολήθηκε με τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις Μαγγανίου - Πυρολουσίτη στην εταιρεία Σκαλιστήρη - Ηλιόπουλου μέχρι την κατοχή. Την επιχείρηση ανατίναξαν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ το Μάιο του 1943, Επιστάτης ήταν ο Γιώργος Βασιλόπουλος από τη Βαλύρα, ενώ ο αδελφός του ήταν  εκεί μεταλλειολόγος.
ΛΙΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 3 ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ
1.Ρευματιά (Λούμι): Η πρώτη οικογένεια ήταν του Δημητράκη Νέζη που ήρθε από το Παλαιό - Λούμι Γορτυνίας καταδιωκόμενη από τους Τούρκους γιατί η σύζυγός του για λόγους τιμής σκότωσε το Μπέη της περιοχής. Με την απογραφή Pacifico είχε το 1689, 313 κατοίκους. Στη Ρευματιά άνήκει και ο οικισμος Χρύσοβα.
Υπάρχει το σπήλαιο “Ταμπούρι” μήκους 300 m με πολλούς σταλακτίτες. Στην επανάσταση του 1821 πολέμησαν οι Κατζίας ή Σωτηρόπουλος Γεώργιος και ο Κουτρουμπής Παναγιώτης ο οποίος διετέλεσε δημογέρων του χωριού του και ένορκος στο Κακουργιοδικείο Τρίπολης.

2. Κεφαλινού ή Κεφαλληνού: Αναφέρεται στο κατάλογο του Pacifico ως “Κεφαλονίτσι” πολεμιστές του 1821 ήταν οι: Κατσάρας παναγιώτης, Σκρεπετός Κων/νος και Κορμάς Ηλίας
ο οποίος ήταν οπλαρχηγός Ανδρούσης. Εμυήθη στη φιλική εταιρεία από τον Παπαφλέσσα πριν τη μάχη του Μανιακίου. Ο Βασίλειος Κ. Δαβίλας τίμησε το δικαστικό σώμα στα δύσκολα χρόνια της κατοχής γιατί ήταν ανακριτής στην υπόθεση της κλοπής της Γερμανικής σημαίας από τον ιερό βράχο της ακρόπολης που είχαν κλέψει οι Γλέζος - Σιάντος. Ο Διοικητής της Γκεστάμπο, Τόϋμπελ, είπε στους δικαστικούς. Αν δεν βρεθούν οι ένοχοι θα το πληρώσει ο Αθηναϊκός λαός.Ήταν συγγραφέας πολλών νομικών έργων και συνεργάτις του περιοδικού “Θέμις”.Ιδιοκτήτης των μεταλλείων της περιοχής ήταν ο Παπαδόπουλος Ιωάννης.Το πούλησε το 1958.

3. Ζερμπίσια: Σλαβικό γυναικείο όνομα "αλογοπούλαρο" ή Δερβίσια ή Ντερβίσια που σημαίνει “Παληκάρια”. Έχουν βρεθεί Μεσσηνιακά, Βυζαντινά, Ρωμαϊκά νομίσματα και έγχρωμοι μελανόμορφοι αμφορείς.
Αναβλύζει η πηγή “ΣΕΑ” που ποτίζει τους κήπους και καλλιέργειες.Το καλοκαίρι είναι ιδανικός παράδεισος και βγάζει τη καλύτερη γεύση ντομάτας.Ο Παναγιώτης Κλεφτογιάννης ήταν πρόκριτος και πολλοί Ζερμπισαίοι έδρασαν ως κλεφταρματωλοί με το μπαϊράκι του θρυλικού Νικολούλια.
Οι Ζερμπισαίοι Γιαννάκης Λεβέντης, Αντώνιος Μπαρδάκης
και Παναγιώτης Κλεφτογιάννης πολέμησαν στην Κρήτη το 1897.Το 1900 δημιουργήθηκε το γραμματοδιδασκαλείο.
Ο ΕΝΑΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΑΛΛΟΣ ΕΚΜΕΤΕΛΛΕΥΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΧΙΩΤΙΔΗΣ



ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΜΕ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ, ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ, ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ, ΕΤΟΣ1958

TO METAΛΛΕΙΟ ΣΤΑ ΖΕΡΜΠΙΣΙΑ.
ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΑ ΖΕΡΜΠΙΣΙΑ ΕΡΗΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΛΕΙΨΗ
ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΡΕΥΜΑΤΙΑ.
Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΜΙΑΣ ΓΑΛΑΡΙΑΣ,ΣΤΗ ΡΕΥΜΑΤΙΑ
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΨΙΑ










ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΤΩΝ, ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ ΤΙΜΗ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1949
ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΤΩΝ, ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ ΤΙΜΗ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1955

Δεν υπάρχουν σχόλια: