Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

ΤΑ 12 ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Α.Στη διαδρομή Καλαμάτα-Αλμυρό απο τα 6 πέτρινα γεφύρια καταφέραμε και φωτογραφίσαμε τα 3, ενώ τα άλλα  ήταν δύσκολο να φωτογραφηθούν. Υπάρχουν άλλα 2 προς την Καρδαμύλη, περίπου 2 χιλιόμετρα από τον Αλμυρό.
Β.Το τέταρτο γεφύρι, είναι στο Δρούτσα τα καλάμια, το οποίο θυμόμουν από μαθητής, αλλά δεν μπορούσαμε να το φωτογραφίσουμε.
Φέτος με τις πυρκαγιές, κάηκαν οι καλαμιές και το φωτογραφίσαμε.

Γ. Υπάρχουν τα 2 πέτρινα γεφύρια στη Βαλύρα το ένα στη θέση Μύλο και το άλλο πάνω από τον Κάκαβο καθώς και 2 παλιά μονότοξα πέτρινα γεφύρια στη Μικρομάνη, του ποταμού Άρι, που το ένα καταστράφηκε και του άλλου σώζονται τα θεμέλια, δίπλα στο τσιμεντένιο που υπάρχει τώρα, πάνω από τον ποταμό Αρι και συνδέει τα χωριά Μικρομάνη-Αρι.
Ε. Τα 2 αυτά γεφύρια μου τα έστειλε  σε 5 φωτογραφίες, η Αικατερίνη Κουρλέτη-Παντελάκη, που τα δημοσίευσε στο βιβλίο της , το οποίο  παρουσίασε φέτος στις 17-8-2017, στο Μετόχι Μικρομάνης ,και έχει τίτλο:

                                                        " ΜΙΚΡΟΜΑΝΗ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ"

Ενημέρωσα τον υπεύθυνο τεκμηρίωσης γεφυριών Πελοποννήσου Θόδωρο Χαμάκο και του έστειλα ηλεκτρονικα  όλες αυτές τις  φωτογραφίες  των 11 γεφυριών.
Θα έλθει για να τα καταγράψει και βιντεοσκοπήσει καθώς και τα 2 πέτρινα γεφύρια της Μικρομάνης, που με ενημέρωσε η Αικατερίνη Κουρλέτη- Παντελάκη, καθώς και πέτρινο γεφύρι στο Κεντρικό, στη διασταύρωση προς τη Μάλτα που καθαρίστηκε φέτος από τα καλάμια, βάτα και λυγιές, και όλα τα υπόλοιπα..
Ζ. Τέλος τα 2 πέτρινα γεφύρια στο Δυρράχι από το φωτογραφικό άρχείο του δυρραχίτη Δημήτρη Σταθόπουλου,που όταν κάναμε καταγραφή, μέτρηση, βιντεοσκόπηση των γεφυριών με το Θόδωρο Χαμάκο στη διαδρομή Λεοντάριον-Δυρράχι Καστορη, ενώ ρωτήσαμε δεν γνώριζαν τη διασωση και υπαρξή τους.
Η. Υπάρχει τέλος σε γκραβούρα του Σταύρου Καλυβιώτη το γεφύρι του Ανδρειωμένου μεταξύ Αριστομένη-Πελεκανάδα, του οποίου υπάρχουν τα θεμέλια, στον ποταμό Βελίκα, το οποίο είχαμε καταγράψει, σε παλιότερη επισκεψή μας..


ΤΑ 3 ΑΠΟ ΤΑ 6 ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΑΛΜΥΡΟΥ
ΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ






ΤΑ 2 ΜΟΝΟΤΟΞΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΡΙ, ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΣΥΝΕΔΕΑΝ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΙΚΡΟΜΑΝΗ-ΑΡΙ.ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΝΛΙΟ ΤΗΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ-ΚΟΥΡΛΕΤΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: ΜΙΚΡΟΜΑΝΗ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ


ΤΑ 2 ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΒΑΛΥΡΑ. ΤΟ ΕΝΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΜΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΚΑΒΟ


 ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΙΩΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΒΕΛΙΚΑ, ΜΕΤΑΞΥ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗ-ΠΕΛΕΚΑΝΑΔΑ.ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΥΒΙΩΤΗ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΘΕΜΕΛΕΙ



ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ, ΤΟΜΟΣ 15 Γ. ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕ Η ΒΑΛΥΡΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟ 1821 ΚΑΙ Ο ΜΥΛΟΣ ΤΗΣ.

ΤΑ 2 ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΟ ΔΥΡΡΑΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ  ΔΥΡΡΑΧΙΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ.
 ΔΥΡΡΑΧΙ .ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΟΥ ΚΟΥΒΑΡΑ


 

 ΔΥΡΡΑΧΙ. ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΟ ΣΙΤΙΝΟ
 ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΕΦΥΡΙ ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΟ


Προάστιο !!!


Mixalis Kitriniaris Πάνω από το γεφύρι αυτό έχει περάσει καβάλα στο άλογο του ο βασιλιάς Παύλος, η Φρειδερίκη και Πριγκίπισσα Σοφία η μετέπειτα βασίλισσα​ της Ισπανίας και πήγαν στη Σαϊδόνα.
Έτυχαν δε εκείθεν θερμοτάτης υποδοχής !!!!!!!
Σωτήριον έτος 1956. Υπάρχουν και οι φωτογραφίες.
Συγχαρητήρια στην ομάδα που προβάλει την πολιτιστική κληρονομιά της Μάνης .
Μας ενημέρωσε ο Σταύρος Ασημάκος .
Το γεφύρι αυτό είναι λίγο έξω από το Προάστιο στο δρόμο προς  το Νεοχώριο.
 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΓΟΥΡΟΥ.ΓΕΦΥΡΙ ΠΡΟΑΣΤΕΙΟΥ ΜΑΝΗΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: