Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΔΗΜΟΥ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΕ 4 ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ.ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
5. ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ
Ο σπουδαιότερος αρχαιολογικός χώρος  του Δήμου Ιθώμης Μεσσηνίας είναι αυτός της ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ. 
Πρόκειται για πόλη που αναπτύχθηκε ήδη από τους αρχαίους χρόνους και πολλοί μύθοι πλέκονται γύρω από αυτήν. Στο υψηλότερο επίπεδο ακμής ωστόσο έφτασε την ελληνιστική περίοδο από το  Θηβαίο Επαμεινώνδα το 369 π.χ.
 

























      






















Ερείπια δημοσίων κτηρίων της εποχής και ναών είναι διάσπαρτα σε όλη την έκταση του σύγχρονου οικισμού, ενώ και πριν από την έναρξη της ανασκαφικής δραστηριότητας   έχουν ανακαλυφθεί επιγραφές, αγάλματα, αγαλματίδια, αγγεία, νομίσματα, ρωμαϊκοί τάφοι, πιστοποιώντας την εξέχουσα θέση αυτής της αρχαίας πόλης. Ο σύγχρονος επισκέπτης μπορεί να δει  τα  τείχη- πύργους της αρχαίας ακρόπολης, θεμέλια διαφόρων οικοδομημάτων, ίχνη αγωγών ύδρευσης  το αρχαίο θέατρο, γυμναστήριο, στάδιο, Ασκληπιείο, τάφο Μαιθηδών ,κρήνη Αρσινόη καθώς και ερείπια κτισμάτων της περιόδου της φραγκοκρατίας ίχνη αρχαίας τροχηλασίας, ασβεστοκάμινα, το ναό του Βάκχου στην κορυφή του όρους Εύα, το πάνω  μοναστήρι που έχει κτιστεί από τα υλικά του τέμενους του Ιθωμάτα Διός Σωτήρος, και πολλά άλλα διάσπαρτα μνημεία στα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου και στους όμορους δήμους-κοινότητες.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης  αποτελεί εξάλλου ένα τμήμα του νοητού κύκλου που θα μπορούσε να χαραχτεί και που περιλαμβάνει τους αρχαιολογικούς χώρους που την περιστοιχίζουν σε ακτίνα 80 χλμ. Πρόκειται για τους αρχαιολογικούς χώρους, Πύλου- Κυπαρισσίας -Νέδας- Ολυμπίας –Επικούρειου Απόλλωνα-Αρκαδίας και Σπάρτης
       Η  μελέτη πρέπει να αναφέρεται στην περιγραφή της πληθυσμιακής, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης των νόμων και των ρυθμών των σχετικών μεταβολών του βάσει έγκυρων και πρόσφατων στοιχείων εμπεριστατωμένων μελετών, καθώς και στον εντοπισμό των βασικών δεικτών των όμορων νομών στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
       Το επόμενο μέρος αφορά στην καταγραφή, διάσωση, προβολή και ανάδειξη των ιστορικών μνημείων της περιοχής και της κατάστασης στην οποία βρίσκονται σήμερα, με ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση του ιστορικού παρελθόντος των περιοχών και στη μυθολογική τους παράδοση. Επισημαίνεται λοιπόν η σπουδαιότητα του ρόλου που διαδραμάτισαν οι αρχαίες αυτές πόλεις στην αρχαιότητα και σε υστερότερους χρόνους, ακολουθώντας μια κοινή ιστορική πορεία, ώσπου να φτάσουν στο σημερινό στάδιο της παρακμής και της εγκατάλειψης. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μέσω αυτής της παρουσίασης οι εν λόγω περιοχές αναδεικνύονται σε περιοχές που μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον  (κυρίως τουριστικό), το οποίο εμφανίζεται μειωμένο με τις σημερινές συνθήκες. Η καταγραφή μάλιστα γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να χαράσσονται στο νου του αναγνώστη διαδρομές, τις οποίες κάλλιστα μπορεί να προγραμματίσει με το όχημά του.
       Ο κάθε άνθρωπος επομένως που ενδιαφέρεται για τις αρχαιότητες του τόπου μας και τις άγνωστες ομορφιές του, ο λάτρης της φύσης και του πολιτισμού, αλλά και ο προβληματιζόμενος για την εξέλιξη και την προοπτική αυτού του τόπου – ανεξάρτητα απ’ το αν κατάγεται από την εν λόγω περιοχή – είναι αυτός στον οποίο απευθύνεται το παρόν έντυπο.
       Με τον όρο ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων εννοούμε πρωταρχικά τη λειτουργική ενοποίηση αυτών των χώρων και όχι τη χωρική. Αυτό σημαίνει πως ο επισκέπτης, σε όποιον χώρο και αν βρεθεί, θα είναι σε θέση να έχει εικόνα ολόκληρης της αρχαιολογικής περιοχής. Αυτό καθίσταται δυνατό με έντυπο υλικό, με ηλεκτρονικό υλικό, με κέντρα πληροφόρησης, με ικανότητα μεταφοράς, κλπ.
       Ενοποίηση σημαίνει ακόμα με την διάρθρωση των χώρων και των εκθεμάτων να δημιουργείται η επιθυμία στον επισκέπτη να περιηγηθεί σε ολόκληρο τον χώρο και να του δίνονται προς τούτο όλα τα κατάλληλα μέσα, οι σχετικές πληροφορίες και οι δυνατότητες μεταφοράς.
       Πιο αναλυτικά στα πλαίσια της λειτουργικής ενοποίησης προβλέπεται η  δημιουργία υποδομών στις μεταφορές για επικοινωνιακή σύνδεση μεταξύ των , η δημιουργία τουριστικών περιπτέρων σε διάφορα προεπιλεγμένα μέρη, στα οποία θα δίνονται όλες οι σχετικές πληροφορίες για τους αρχαίους τόπου, τα ευρήματα, τις παραδόσεις, τις αποστάσεις, κλπ., και η διανομή έντυπου υλικού με σχετικό πληροφοριακό υλικό.
        Προβλέπονται ακόμα αναστηλώσεις, πραγματικές αλλά και ψηφιακές, αναπλάσεις μνημείων και χώρων και εικονικές αναπαραστάσεις, μη ηλεκτρονικές.
        Επιπλέον είναι απαραίτητες αισθητικές παρεμβάσεις, που συνίστανται σε καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου, σε λεύκανση μνημείων και προσθήκες, σε περιφράξεις και περιτειχίσματα.
       Όσον αφορά στις υποδομές, είναι αναγκαία η δημιουργία κινητών μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η δημιουργία σταθμών επιβίβασης και η δημιουργία σταθμών υγιεινής προσωπικής φροντίδας.
      Στον τομέα των παραγωγικών υπηρεσιών προβλέπεται η δημιουργία  μικρών μουσείων  και μουσειακών χώρων σε προεπιλεγμένες περιοχές με πρωτότυπα και ανάγλυφα ευρήματα, η κατασκευή μακετών αρχαίων περιοχών για δημιουργία ολοκληρωμένης εικόνας, η δημιουργία  βιβλιοθηκών σε ανάλογες περιοχές με πηγές, φωτογραφίες και έντυπο υλικό, η δημιουργία ερευνητικού και συνεδριακού κέντρου για μελετητές από όλο τον κόσμο και η συστηματική λειτουργία του, η δημιουργία ενός λαογραφικού μουσείου, στο οποίο θα εκτίθεται με ποικίλα μέσα η πορεία του ελληνισμού μέσα στους αιώνες, και η προβολή του αναπτυξιακού αρχαιολογικού πόλου από το διαδίκτυο.
      Τέλος οι λειτουργίες υποστήριξης περιλαμβάνουν την εγκατάσταση μικρών βιοτεχνιών σε επιλεγμένες περιοχές για παραγωγή τουριστικών ειδών, τη δημιουργία κέντρου πληροφόρησης για την αρχαιολογική διασπορά και την πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρης της Πελοποννήσου, την δημιουργία εκθετηρίου σε προεπιλεγμένη περιοχή, στο οποίο θα εκτίθενται πολιτιστικές μονάδες ολόκληρης της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα, την εγκατάσταση μικρών οικολογικών μονάδων ξενοδοχεία για την φιλοξενία των τουριστών, συμβατών με τις αισθητικές παραμέτρους του περιβάλλοντος φυσικού και ιστορικού χώρου, τη δημιουργία ηλεκτρονικού πάρκου αρχαιολογικού τουρισμού, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να μεταφέρεται μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας σε όλες τις ιστορικές φάσεις της ελληνικής πορείας, και τη δημιουργία αθλητικού μουσείου στην περιοχή της ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ, στο οποίο θα εκτίθενται σε φωτογραφικό ή ηλεκτρονικό υλικό όλοι οι διεξαχθέντες των Ιθωμαίων. Οι παραπάνω δραστηριότητες θα έχουν επιπτώσεις:
     Στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, οι επιδράσεις θα είναι ευνοϊκές, γιατί θα δοθεί ώθηση στα αγροτικά παραδοσιακά προϊόντα, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του προγράμματος του αγροτουρισμού.
     Στον τομέα της δευτερογενούς παραγωγής, η δημιουργία και η εγκατάσταση μικρών και άλλοτε οικόσιτων μονάδων παραγωγής τουριστικών προϊόντων θα αναζωπυρώσει τις οικονομικές δραστηριότητες.
     Στον τομέα των υπηρεσιών, θα εμφανισθούν τα θετικότερα αποτελέσματα, αφού οι κύριες δράσεις του επενδυτικού προγράμματος αφορούν στον τομέα του θεματικού τουρισμού.
Οι αναπτυξιακές διασπορές θα αναπτυχθούν επίσης προς ενίσχυση της απασχόλησης και της αντιμετώπισης της ανεργίας στην περιοχή, στην συγκράτηση του πληθυσμού και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής.


6.ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ-ΑΓΡΟΤΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
      Όσον αφορά στην οικονομική ενίσχυση της περιοχής, η καθιέρωση της Ετήσιας Έκθεσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Περιβαλλοντικής Δράσης και Αγροτουρισμού θα έχει ανεπιφύλακτα θετικά αποτελέσματα, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, γύρω από τρεις βασικούς άξονες:
1)    Την όσο δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή και προβολή οικολογικών φορέων, γυναικείων οργανώσεων και συνεταιρισμών, οικοτεχνιών και βιοτεχνιών, στους οποίους διατίθεται δωρεάν ο ειδικά διαμορφωμένος εκθεσιακός χώρος στο εσωτερικό ενός βυζαντινού-  υστεροβυζαντινού μνημείου.
2)    την καθιέρωση ενός Περιφερειακού Συνεδρίου με θέμα τον Αγροτουρισμό  και το Πράσινο Επιχειρείν με τη συνεργασία του ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο. (Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων) και εισηγήσεις – προτάσεις σχετικά με τις βιολογικές καλλιέργειες, την αγροτική ανάπτυξη και τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες τοπικού και οικολογικού χαρακτήρα.
3)     Την σύνδεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της περιοχής με την πολιτιστική της κληρονομιά και ανάπτυξη μέσα από ένα φεστιβάλ μουσικοθεατρικών εκδηλώσεων, που είχαν στόχο αφ’ ενός να προσελκύσουν το κοινό και αφ’ ετέρου να ενισχύσουν τη δημιουργική έκφραση και συνεργασία ανάμεσα στους νέους καλλιτέχνες και τους επαγγελματίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Η διαφύλαξη της παράδοσης και της πολιτιστικής φυσιογνωμίας του κάθε τόπου είναι καθοριστική για τη διατήρηση της ταυτότητάς του και κατ’ επέκταση για την επιβίωση του. Γι’ αυτόν το λόγο εμφανίζεται ως επιτακτική η ανάγκη άνθρωποι συνειδητοποιημένοι, ικανοί και κυρίως με βαθιά αγάπη γι’ αυτόν τον τόπο να αναλάβουν την καταγραφή της ιστορίας του, των αξιοθέατων και του λαογραφικού του υλικού.
Η πτωχική δημογραφική πορεία του Δήμου ΙΘΩΜΗΣ και της ευρύτερης περιοχής της βόρειας πλευράς της Ιθώμης, καθώς και η γενικότερη υπανάπτυξη αποτελούν συνισταμένη πολλών παραγόντων. Σίγουρα όμως η έλλειψη οποιασδήποτε πολιτιστικής δραστηριότητας και η καθολική έλλειψη μορφών ψυχαγωγίας και τρόπων δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου συνιστά μια από τις βασικότερες αιτίες. Και αυτό είναι εύλογο, αφού οι προαναφερθείσες ελλείψεις πλήττουν κυρίως τους νέους, που ενσαρκώνουν την ελπίδα και την προοπτική κάθε τόπου. Γι’ αυτό επιβάλλεται άμεσα η ίδρυση Πνευματικού-Πολιτιστικού Κέντρου
Η βιολογική γεωργία-κτηνοτροφία αναπτύχθηκε με σκοπό όχι μόνο την προστασία της υγείας του καταναλωτή, αλλά και ως λύση στα προβλήματα της συμβατικής βιομηχανίας και προς όφελος της γονιμότητας του εδάφους, της προστασίας των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας του κάθε τόπου, καθώς και ως τρόπος δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης.
Κατ’ αρχήν είναι απαραίτητη η κατασκευή σύγχρονων αρδευτικών έργων και ειδικά η ανακατασκευή του παλιού αυλακιού το οποίο παροπλίστηκε το 1975. Ιδιαίτερα η αξιοποίηση της Πέρα Μεριάς και των Ποτιστικών, μέσω αυτών των αρδευτικών έργων, θα αποβεί άμεσα επωφελής για τα 2/3 της περιοχής, καθώς καταλαμβάνει 5000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή Αυτό έχει επιβεβαιωθεί από εμπεριστατωμένες μελέτες ειδικών, που έχουν αναγνωρίσει την καταλληλότητά της για αγροτοκαλλιεργητές, αγροτικές – κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, λειτουργία ιπποφορβείων, εκτροφή σαλιγκαριών και σηροτροφία (παραγωγή μεταξιού).
  Ένας άλλος χώρος στον οποίο πρέπει να επικεντρωθεί η συντονισμένη δράση των φορέων υλοποίησης του “Τοπικού Σχεδίου Ανάπτυξης” είναι η προστασία των δασών με τη δημιουργία ζωνών πυρόσβεσης και την ανακήρυξη από το πρόγραμμα NATURA προστατευόμενων περιοχών, με τη δημιουργία πάρκου για την διατήρηση χλωρίδας –πανίδας της περιοχής μας.
    Όσων αφορά στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή , στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού και της αύξησης της ανταγωνιστικότητας, χρειάζεται να δοθεί έμφαση στα βιολογικά προϊόντα. Πρόκειται για “φυσικά” προϊόντα διατροφής, των οποίων η ζήτηση εμφανίζει ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του οικολογικού κινήματος, της υπερβολικής χρήσης λιπασμάτων φυτοφαρμάκων και πάσης φύσεως χημικών από την πλειονότητα των παραγωγών και της πληθώρας διατροφικών σκανδάλων.
  Βέβαια η παραγωγή μόνη της δεν φτάνει. Είναι αναγκαία η μεταποιητική διαδικασία ως ενδιάμεσο στάδιο πριν τα προϊόντα εκτεθούν προς πώληση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αναγκαία η δημιουργία μονάδων συγκέντρωσης και μεταποίησης προϊόντων. Λάδι ,ελιές ,σύκα , τυροκομικά , μελισσοκομικά, κτηνοτροφικά πρέπει να πάρουν τη θέση που τους ανήκει  και να μην βαφτίζουμε ξένα προΙόντα ελληνικά όπως έγινε με τις ελιές και το λάδι.
    Αναμφίβολα  όλα τα προαναφερθέντα μπορούν να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν, εφόσον ιδρυθεί και λειτουργήσει Κέντρο Ενημέρωσης και Κατάρτισης των αγροτών της περιοχής. Τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Γεωργίας στα πλαίσια της διαρθρωτικής πολιτικής που ακολουθεί για την αναβάθμιση του αγροτικού παράγοντα, αναγνωρίζοντάς τον ως θεμέλιο λίθο της αγροτικής ανάπτυξης, έχει προωθήσει ένα διαρκώς εξελισσόμενο και βαλτιούμενο σύστημα γεωργικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΤΕΣ-ΚΕΓΕ). Απώτερος στόχος του είναι η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής οικονομίας.
Οι προτάσεις μας για την οικιστική ανάπτυξη μπορούν να χωριστούν σε τρία επίπεδα:
1)    στο πολεοδομικό σχέδιο για την δημιουργία ημιαστικού κέντρου
2)    στην ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών (Χρυσότοπος-Κοκχύλι)
3)    στην δημιουργία νέων οικισμών κοντά στους κεντρικούς οδικούς άξονες της εθνικής οδού Καλαμάτας – Τρίπολης Σπάρτης και Ολυμπίας .
   Θα ήταν σημαντική παράλειψη η μη αναφορά της θετικής συμβολής της δημιουργίας “Κοινότητας Γνώσης” στην δημιουργία “κοινής πίστης” στο πρόγραμμα της τοπικής ανάπτυξης. Με τον όρο αυτό εννοείται η δημιουργία ενός πνευματικού χώρου με έμφαση στα αναπτυξιακά θέματα όπου θα υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης για όλα τα μέλη της τοπικής κοινωνίας. Ο πνευματικός αυτός χώρος μπορεί να έχει την μορφή πνευματικού κέντρου, βάσης δεδομένων – τράπεζας πληροφοριών ή ενός δικτυότοπου, συστηματικά τροφοδοτούμενων με επεξεργασμένες πληροφορίες, που διοχετεύονται συστηματικά προς κοινή χρήση.
  Για την επίτευξη των στόχων του αναπτυξιακού σχεδίου μπορεί να ενεργήσει και η δημιουργία Κέντρων Ενημέρωσης και Συμβουλευτικής για την ανάπτυξη της περιοχής στην Καλαμάτα, την Τρίπολη και την έδρα του Δήμου. Στα κέντρα αυτά θα υπάρχει υποδομή εξοπλισμού, Τράπεζα Πληροφοριών, χώροι εκδηλώσεων και άφθονο επικοινωνιακό υλικό κάθε μορφής (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, βιντεοκασέτες, cds).
  Η ανάπτυξη μιας τοπικής οικονομίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της και την ορθολογική διαχείριση των ανθρωπίνων πόρων της.
       Αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της διεθνούς οικονομίας, όπου κεντρικό ρόλο κατέχει η κοινωνία της γνώσης και η εξειδικευμένη εργασία, ενώ ο πρωτογενής τομέας παρουσιάζει φθίνουσα πορεία, η αναπτυξιακή πολιτική στο θέμα του ανθρώπινου δυναμικού πρέπει να δώσει μεγάλη βαρύτητα γιατί η συρρίκνωση του πληθυσμού της υπαίθρου είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθηλώνουν την ύπαιθρο σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε χαμηλά εισοδήματα και σε υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Η αποκλιμάκωση αυτής της συρρίκνωσης μπορεί να επιτευχθεί μέσα από δράσεις που προάγουν την απασχόληση σε κλάδους με μεγάλη προστιθέμενη αξία, όπως είναι ο δευτερογενής και ο τριτογενής τομέας.






7. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ-ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
 Οι ιδιώτες επιχειρηματίες μπορούν να ενισχυθούν για τον εκσυγχρονισμό των οικονομικών μονάδων τους, προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και παραγωγικές. Ταυτόχρονα αυτό θα αυξήσει τη ζήτηση ανθρώπινου δυναμικού με ιδιαίτερες δεξιότητες και σύγχρονη κατάρτιση.
  Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, λόγω και του κοινωνικού χαρακτήρα που εμπεριέχει, μπορεί να δραστηριοποιηθεί σε όλους του τομείς ενίσχυσης της τοπικής κοινωνίας. Ως προς το θέμα της διαχείρισης των πόρων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί μέσω των Δημοτικών Εταιρειών να αναπτύξει  τέτοια επιχειρηματική δραστηριότητα που θα συμβάλλει ραγδαία στην απασχόληση, στην συγκράτηση
 του ενδογενούς δυναμικού, αλλά και στην προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού από άλλες περιοχές της χώρας, ενδυναμώνοντας τις οικονομικές συνθήκες της υπαίθρου. Ταυτόχρονα θα επιτύχει τη βελτίωση του πολιτιστικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής και των φιλοξενούμενών της. Τέτοιες δράσεις μπορεί να είναι φυσικά πάρκα αναψυχής, πάρκο θηραμάτων, δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, ΚΑΠΗ, οικονομικές εταιρίες συμβουλευτικών υπηρεσιών, η διαχείριση των Δασών  και άλλες δημοτικό-συνεταιριστικές επιχειρήσεις

Μία τέτοια δυναμική δραστηριότητα στην περιοχή σημαίνει άμεσα και την αύξηση των αναγκών για ικανό ανθρώπινο δυναμικό, τόσο στα πλαίσια της απορρόφησής του από άλλες επιχειρήσεις όσο και στα πλαίσια της αυτοαπασχόλησης.
       Για την άμεση λοιπόν ένταξη και επανένταξη των επιχειρηματιών και των εργαζομένων αποτελεσματικά στην επιχειρηματική και εργασιακή αγορά, προωθείται η ίδρυση Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα οποία συν τις άλλης θα περιλαμβάνουν κατάρτιση ειδικά για βιολογικά και αγροτικά προϊόντα, καθώς και κέντρα εκμάθησης χειρισμού Η/Υ και εξοικείωσης με το διαδίκτυο. Επίσης προτείνεται η στήριξη των επιχειρήσεων για την εκπαίδευση των εργαζομένων μέσω των ίδιων των ΚΕΚ  ανάλογα με την ειδικότητα που έχουν σε διάφορους τομείς, όπως προώθηση και διαφήμιση, πωλήσεις, ηλεκτρονικό εμπόριο, τηλε –εργασία κ.τ.λ.
       Ένα νεοεμφανιζόμενο είδος εκπαίδευσης, που θα συντελέσει σημαντικά στην εκπαίδευση κυρίως ενηλίκων ατόμων είναι η τηλε-εκπαίδευση. Αυτό προϋποθέτει την χρήση Η/Υ και του Διαδικτύου, η εκμάθηση του οποίου αποτελεί βασικό στόχο στην κατάρτιση, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Η χρήση του Διαδικτύου δίνει την δυνατότητα πρόσβασης σε ένα πλήθος πληροφοριών και γνώσεων, συμβάλλοντας στην καλλιέργεια και την ενημέρωση των ατόμων, ανεξαρτήτων γεωγραφικών ορίων ή συνόρων.
       Η τηλε-εκπαίδευση δίνει την δυνατότητα κατάρτισης και ειδίκευσης σε τομείς που δεν προσφέρονται σε μικρές κοινωνίες, ενώ παράλληλα ευνοεί και την συλλογή και επεξεργασία γνώσης που διατίθεται στην “άλλη άκρη της γης”. Αυτό θα δώσει την δυνατότητα συνεργασίας των κατοίκων και των ατόμων που θέλουν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους με πανεπιστήμια, κολέγια, ερευνητικά κέντρα κ.λ.π. που εδρεύουν είτε σε άλλη πόλη της ίδιας χώρας (κυρίως σε αστικά κέντρα) είτε σε άλλη χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η τηλε-εκπαίδευση δημιουργεί δηλαδή νέους τρόπους εκπαίδευσης και νέες ευκαιρίες για εκείνους που δεν είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση με τα συμβατικά μέσα. Τομείς όπου επεκτείνεται η τηλε-εκπαίδευση είναι:
n  Η ανάγκη για εκπαίδευση και για επιμόρφωση μεγάλου αριθμού ατόμων, που βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές.
n  Η εκπαίδευση και επιμόρφωση ατόμων με ειδικές ανάγκες και ειδικότερα με κινητικούς περιορισμούς.
n  Η εκπαίδευση και επιμόρφωση ατόμων που ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές (π.χ. ορεινή και νησιωτική χώρα).
n  Η διευκόλυνση συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία ειδημόνων και συμβούλων που κατέχουν εξειδικευμένες γνώσεις σε διάφορους τομείς.
n  Η συνεργατική διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας από διδάσκοντες που βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές.


Δεν υπάρχουν σχόλια: