Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

ΦΙΛΟΘΕΗ-ΠΟΔΟΝΙΦΤΗΣ-ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ-ΧΡΩΜΑΤΑ-ΑΡΩΜΑΤΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ 4-3-2018.

Με τον συντοπίτη αρχαιολόγο Νίκο Λάσκαρη αποφασίσαμε  να περπατήσουμε και απολαύσουμε χρώματα, αρώματα, το κελάρισμα των νερών του Ποδονίφτη,στην πλατεία  Δροσοπούλου στη Φιλοθέη που τη διασχίζει ο Ποδονίφτης , και την ενώνουν τα 2 γεφύρια, στις 4-3-2018 από τις 11-14 π.μ.
Η παιδική χαρά ήταν κατάμεστη από παιδιά και γονείς,  οι ίσιοι δρόμοι δεξιά και αριστερά του ποταμού ήταν γεμάτοι από ανθρώπους όλων των ηλικιών.
Μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε, περπατήσουμε, απολαύσουμε τα χρώματα, αρώματα της φύσης,  το κελάρισμα των πεντακάθαρων νερών του Ποδονίφτη, και τις ευχάριστες παιδικές φωνές που απολάμβαναν τα διάφορα παιχνίδια της παιδικής χαράς με τους γονείς, φίλους και φίλες. 

Ποδονίφτης

Ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού είναι ένας από τους δώδεκα δήμους του Βορείου Τομέα της Αθήνας στην Περιφέρεια Αττικής. Ιδρύθηκε το 2010 με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης από την συνένωση των παλαιότερων δήμων Ψυχικού, Νέου Ψυχικού και Φιλοθέης.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Ποδονίφτης ήταν η κοινή ονομασία του τμήματος του Κηφισού ποταμού στη περιοχή της Αλυσίδας (Πατήσια).
Ετυμολογικά, η ονομασία "Ποδονίφτης" προέρχεται από τα συνθετικά "πους" (πόδι) + "νίπτω=τρίβω, πλένω" που σημαίνει "πλένω τα πόδια μου". Η ονομασία του οφείλεται είτε από το γεγονός ότι τα λίγα εκεί νερά αρκούσαν μόνο στο νίψιμο των ποδιών είτε εκ του διασταυρούμενου εκεί δρόμου των Αχαρνών, που πριν να κατασκευασθεί η γέφυρα υποχρέωνε τους διερχόμενους να βρέξουν τα πόδια τους στα λίγα νερά του ποταμού προκειμένου να περάσουν απέναντι.
Επίσης το όνομα «Ποδονίφτης» έλαβε στην εν λόγω περιοχή και ο παλιός προσφυγικός συνοικισμός που σήμερα αποτελεί τον Δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας. Στις αρχές του 20ού αιώνα στην περιοχή είχε διαμορφωθεί ιπποδρόμιο στο οποίο διεξάγονταν ιπποδρομίες και άλλοι αγώνες. Το στάδιο-ιπποδρόμιο εγκαινιάστηκε το Μάιο του 1902 με τη διεξαγωγή Ιππικών, Γυμνικών και Ποδηλατικών αγώνων, που χαρακτηρίστηκαν ως άτυπο πανελλήνιο πρωτάθλημα.
To ρέμα Ποδονίφτη είναι χείμαρος που πηγάζει από τις νοτιοδυτικές πηγές του Πεντελικού Όρους, κατέρχεται από το Πάτημα στο Χαλάνδρι από την Οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και από εκεί στη Φιλοθέη. Συμβάλλει με το Ρέμα Πολυδρόσου και συνεχίζει από την Οδό Καποδιστρίου προς την Καλογρέζα, τα Πατήσια και τη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου χύνεται στον Κηφισό ποταμό μαζί με τα ποικίλα ρέματα που κατεβαίνουν από τις Αχαρνές. Μεγάλο τμήμα του ρέματος έχει καλυφθεί από το σχέδιο πόλης και είναι υπόγειο, ενώ έχει πλουτίσει με πράσινο τις περιοχές που διατρέχει.
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ 4-3-2018

Ο ΠΟΔΟΝΙΦΤΗΣ



































ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΕΦΥΡΙ






ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΕΦΥΡΙ




Δεν υπάρχουν σχόλια: